Betere leefbaarheid kleinere plaatsen in Groningen

Delfzijl – De leefbaarheid in grotere woonplaatsen en steden in Groningen blijkt minder gunstig te zijn dan in kleinere woonplaatsen. Dit komt door factoren zoals sociale samenhang, overlast, het gevoel van (on)veiligheid en de staat van de woningvoorraad. Deze bevindingen zijn afkomstig uit het eindrapport ‘Geluk in een klein hoekje’ van Atlas Research, uitgevoerd in opdracht van RegioBank. Het onderzoek, dat voor de tweede keer is uitgevoerd, richt zich op de leefbaarheid in woonplaatsen, met een speciale focus op kleinere woonplaatsen tussen de 7.000 en 23.000 inwoners. Een nieuwe toevoeging dit jaar is de analyse van het aantal ontmoetingsplekken.

Belangrijkste Bevindingen
De leefbaarste plaatsen zijn volgens het onderzoek Haren, Zuidhorn en Leek. Haren scoorde ‘uitstekend’. Zuidhorn ‘zeer goed’ en Leek ‘goed’. De minst leefbare plaatsen zijn Delfzijl, Hoogezand en Musselkanaal. Delfzijl scoorde ‘voldoende’. Hoogezand en Musselkanaal ‘ruim voldoende’.

De Belang van Ontmoetingsplekken
Ontmoetingsplekken, zoals dorpshuizen en multifunctionele accommodaties, spelen een cruciale rol in de sociale verbondenheid en de lokale economie van kleine woonplaatsen. Ze bieden ruimte voor sport, activiteiten, culturele evenementen en informele ontmoetingen. Noraly King, leefbaarheidsexpert bij RegioBank, onderstreept het belang hiervan: “Ontmoetingsplekken bevorderen de leefbaarheid van kleine woonplaatsen door sociale verbondenheid te stimuleren en de lokale economie te ondersteunen. Onze adviseurs werken samen met buurtbewoners, verenigingen en stichtingen om deze plekken te creëren en te behouden.”

.

Back to top button