Veel belangstelling voor sterrenkijkdag Appingedam/Delfzijl

Delfzijl – De landelijke sterrenkijkdagen, die onder auspiciën van de KNVWS (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde) van 23-25 februari hebben plaatsgevonden, zijn zonder twijfel een succes geweest. Dat was ook het geval in de regio Appingedam-Delfzijl, waar de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond in samenwerking met het Eemsdeltacollege, kan terugkijken op een geslaagd evenement.

Allereerst dankzij de weergoden die voor een onbewolkte heldere hemel hadden gezorgd. Maar ook en niet op de laatste plaats, dankzij een enthousiaste groep amateur- astronomen die met hun eigen, vaak zelf gemaakte sterrenkijkers, acte de présence gaven.

Hun enthousiasme en dat van de belangstellenden die op dit evenement waren afgekomen, was hartverwarmend. En dat was hard nodig want het was bitter koud en niet bepaald een pretje om ‘s avonds met verkleumde handen door de sterrenkijkers te turen. In het Eemsdeltacollege dat voor deze sterrenkijkdag de poort wijd had opengezet konden de verkleumde diehards, met koffie en thee weer opgewarmd worden. Een gastvrijheid die door een ieder gewaardeerd werd. Natuurlijk zijn er altijd mensen die liever thuis onder het genot van een drankje voor de open haard in de vlammen blijven staren. Maar zij hebben wel iets moois gemist:

Het middagprogramma met een door Marco Silvani uitgebreide uiteenzetting over geologische veranderingen in het maanlandschap en de verschillende inslagkraters die er ‘s avonds bij heldere hemel door de opgestelde kijkers te bewonderen vielen. Maar ook de diverse “deepsky” objecten die met het blote oog niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Daarvoor had de groep semi-professionele amateurs een zevental kijkers opgesteld die successievelijk door de groep belangstellenden “afgewerkt” konden worden. En dat was voor de jeugdige kijkers, ware diehards, een onuitwisbare belevenis.

Voor meer informatie, bezoek de website: kijkeensomhoog.nl. Regelmatig verzorgt de SWSE lezingen op weer- en sterrenkundig gebied. Deze worden in deze krant aangekondigd. Belangstellenden zijn van harte welkom. Entreegeld € 5 . Voor de donateurs gratis.

Back to top button