Bedrijven uit Delfzijl gebruikt voor faillissementsfraude

Zwolle – Voor de rechtbank in Zwolle stonden vandaag drie verdachten van faillissementsfraude terecht. De drie worden er van verdacht twee noodlijdende bedrijven uit Delfzijl te hebben gebruikt om op grote schaal leveranciers op te lichten. Volgens het Openbaar Ministerie is het brein achter de operatie een 60-jarige Duitser. De man besloot in 2013 twee noodlijdende bedrijven, S&B Uitzendbureau en S&B Industrieservice, op naam van een katvanger te zetten.

De katvanger, een 28-jarige man uit Delfzijl, ging op het voorstel van de Duitser in om van zijn schulden af te komen. Onder de naam van de bedrijven werden vervolgens op grote schaal goederen besteld en nooit betaald.

De bedrijven werden failliet verklaard, waarna de goederen waaronder een vrachtwagen, een heftruck en voor 240.000 euro aan steigermateriaal werden overgeschreven op naam van andere bedrijven. Zo bleven deze goederen buiten het faillissement en konden de schuldeisers hun goederen niet terug krijgen.

Een 60-jarige man uit Termunten wordt verdacht van faillissementsfraude in de administratie te hebben verborgen. De man had tegen de curatoren verteld geen administratie te hebben. De FIOD deed vervolgens een inval in het administratiekantoor waarbij op de op zolder van het pand en op de computer de nodige gegevens werden aangetroffen. De man wist zich niets te herinneren van hoe de gegevens daar kwamen. De Termunter liet in de rechtbank weten dat hij vermoedt dat de Duitser op slinkse wijze de gegevens op zijn kantoor had verstopt.

De Officier van Justitie eist tegen de 60-jarige Duitser één jaar cel waarvan 6 maand voorwaardelijk, de 60-jarige boekhouder hoorde een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maand tegen zich eisen. De man die als katvanger werd ingezet hoorde een werkstraf van 80 uur tegen zich worden geëist.

De rechtbank doet over twee week uitspraak in de zaak.

Back to top button