Astronomische winter begint maandag met herfstweer

Nederland – Aanstaande maandag begint de astronomische winter, maar van winterweer is geen sprake. Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. Om het herfstweer compleet te maken staat er een stevige zuidenwind. Ook de dagen daarna is het grijs, regenachtig en zacht, maar juist tijdens de Kerstdagen daalt de temperatuur en is het minder nat.

Maandag begint de astronomische winter. Om 11:02 staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Met gemiddeld over het land ongeveer 7,5 uur licht beleven we maandag de kortste dag van het jaar en vanaf volgende week gaan de dagen heel langzaam weer lengen. Eerst merken we het nog niet, want het verschil is minimaal en in de ochtend blijft het zelfs nog wat langer donker. Pas tijdens de laatste dagen van het jaar wordt de meest late zonsopkomst genoteerd. In de eerste week van januari komt de zon heel langzaam weer wat eerder op.

Lees wat het verschil is tussen de astronomische en de meteorologische winter.

Sterk wisselvallig en soms kletsnat
Het weerbeeld ziet er maandag bewolkt en donker uit. De ochtend start op veel plaatsen nog droog, maar vanuit het zuidwesten gaat het vrij snel regenen. Dit regengebied trekt naar het noordoosten en zeker maandagmiddag regent het overal geruime tijd. Het is zacht voor de tijd van het jaar. In het noorden en noordoosten wordt het maximaal 9 of 10 graden. Elders stijgt het kwik naar 11 graden en in het zuidwesten kan het lokaal 12 graden worden. Normaal is het bij het begin van de astronomische winter een graad of 6.

Om het herfstplaatje compleet te maken staat er een stevige zuidenwind. Boven land waait het matig tot vrij krachtig, aan zee en rondom het IJsselmeer is de wind krachtig tot soms hard, windkracht 6 tot 7. Door de stevige wind is het voor het gevoel enkele graden kouder.

Ook dinsdag en woensdag is het sterk wisselvallig en soms kletsnat. Op beide dagen is een grote kans op regen en vooral woensdag blijft ook de wind een flink partij meeblazen. De temperatuur blijft op een hoog niveau met maxima van 9 tot 11 graden.

Kouder weer tijdens Kerstdagen
Donderdag draait de wind naar het noordwesten en wordt minder zachte lucht aangevoerd. De temperatuur vertoont een dalende trend en het wordt dan ook wat kouder. Donderdag wordt het 7-9 graden, tijdens de Kerstdagen stokt het kwik bij waarden tussen 5 en 7 graden. Ook de nachten worden kouder en de kans op vorst in de nacht neemt toe.

Het weerbeeld blijft wisselvallig met regelmatig regen of buien. Een enkele winterse bui met hagel of kletsnatte sneeuw is dan niet uitgesloten, maar de kans op een witte Kerst is en blijft klein.

Back to top button