Appingedam roept hulp in van inwoners voor afscheidskunstwerk

Appingedam – Op 1 januari 2021 gaat de gemeente Appingedam op in de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Een commissie met daarin inwoners, gemeenteraadsleden en twee wethouders ondersteund door medewerkers van de gemeente buigen zich over de activiteiten rond het afscheid van de huidige gemeente Appingedam.

Blijvend aandenken
Een van de onderdelen is een blijvend cadeau van het gemeentebestuur aan de inwoners. De gemeente verdwijnt dan wel als bestuurlijke organisatie, maar de bruisende historische stad Appingedam blijft vanzelfsprekend bestaan. Om de overgang naar de nieuwe situatie te markeren wil het huidige stadsbestuur een permanent kunstwerk aanbieden aan de inwoners van Appingedam. Op het kunstwerk wordt het verhaal van de stad Appingedam en haar inwoners getoond als blijvend aandenken aan de gemeente Appingedam.  

Ontwerp
Vormgever Siebe Kuipers van Pentapark heeft een ontwerp gemaakt waarbij de rijksmonumentale reclamezuil aan het Koningsplein als inspiratie is gebruikt. Hiervan wordt een replica gemaakt waarop het historische en maatschappelijke verhaal van Appingedam wordt uitgebeeld in honderden tegeltjes. Het kunstwerk komt in het centrum te staan. Waar precies is nog niet bekend. 

Herinneringen van inwoners
Wat er precies op de tegeltjes komt, wordt voor een deel aangeleverd door mensen met historische kennis zoals de gemeentearchivaris, een stadsgids en de directeur van Museum Stad Appingedam. Een ander belangrijk deel wordt aangeleverd door de inwoners zelf. Wat mag absoluut niet ontbreken op de zuil? Dan gaat het niet om de highlights van Appingedam zoals de hangende keukens of de Nicolaikerk. Die komen sowieso wel op het kunstwerk.  Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: “We zijn benieuwd waar de inwoners  speciale herinneringen aan hebben en wat  niet mag ontbreken op het kunstwerk. We hopen op veel input zodat het een kunstwerk wordt van iedereen!”

Onderwerpen, het liefst met afbeelding of foto, kunnen gemaild worden tot 4 mei naar kunstwerk@appingedam.nl. Een briefje in de brievenbus van het Stadskantoor of een brief opsturen naar de gemeente mag ook. Vermeld dan wel in de linkerbovenhoek: Kunstwerk Appingedam.

Coronavirus
Hoe het afscheid van de gemeente Appingedam er verder uit gaat zien is niet duidelijk. In verband met de onzekerheid rondom de ontwikkeling van het coronavirus maakt de gemeente  pas op de plaats. Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: “We zullen een lange periode te maken hebben met maatregelen rondom het coronavirus. Die ontwikkeling willen we eerst afwachten.”Back to top button