Appingedam mkb-vriendelijkste gemeente van Groningen

Appingedam – Appingedam is door ondernemers verkozen tot meest mkb-vriendelijke gemeente van Groningen. Burgemeester Rika Pot ontving de prijs vandaag uit handen van voorzitter Marja Doedens van MKB Groningen en directeur Lambert Zwiers van VNO-NCW MKB Noord.  Appingedam neemt de ‘wisseltrofee’ voor de mkb-vriendelijkste gemeente over van Stadskanaal, dat de titel in 2013 in de wacht sleepte. De uitreiking vond plaats tijdens een speciaal hiervoor georganiseerd champagneontbijt in Hotel wapen van Leiden, Wijkstraat 44.

De gemeente Appingedam is positief verrast door de erkenning, welke uitgaat van deze prijs. In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan samenwerking met de ondernemers om het ondernemersklimaat te versterken. De lof die samengaat met de prijs, gaat ook vooral uit naar de niet aflatende inzet van de ondernemers.

De tweejaarlijkse prijs, die voor de vierde keer wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is feitelijk een grootschalig onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten.

Stimuleren

De verkiezing heeft als doel gemeenten te prikkelen om het lokale ondernemersklimaat te verbeteren. “De verkiezing maakt voor gemeenten helder hoe lokale ondernemers over hen denken”, zegt Lambert Zwiers, directeur VNO-NCW MKB Noord. “Stimuleren van lokaal ondernemerschap is essentieel voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid en komt primair tot stand in samenspraak tussen gemeenten en ondernemers. Gemeenten die een kans willen maken op de titel moeten daarom aantoonbaar werk maken van een mkb-vriendelijk beleid. Zoals het terugdringen van regeldruk, matigen van ozb-tarieven en andere lokale lasten, het mkb kansen bieden bij aanbesteden. Daarbij is vooral de perceptie van de ondernemer van belang.”

Begrip voor ondernemers

Ondernemers waarderen Appingedam vooral vanwege het begrip dat zij tonen voor ondernemers. Ook qua vriendelijkheid en beleefdheid scoort de gemeente goed. Punt voor verbetering is de snelheid van werken.

Het onderzoek laat heel goed zien waar de gemeente goed in is en waar nog ruimte is voor verbetering, zegt Doedens tijdens de uitreiking. “De gemeente investeert regelmatig in voorzieningen ten behoeve van het bedrijfsleven (zoals infrastructuur, bedrijventerreinen, openbare voorzieningen e.d.), blijkt uit het rapport”, zegt Doedens. “Maar de ondernemers vinden ook dat de gemeente meer beleid zou moeten voeren op startende ondernemers in het bijzonder en op het midden- en kleinbedrijf in het bijzonder.”

Grootschalig onderzoek

De verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau LexNova met steun van Flynth en de regionale verenigingen van VNO-NCW. De tweejaarlijkse prijs, die voor de vierde keer wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is feitelijk een grootschalig onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben ruim 21.000 ondernemers aan het onderzoek meegewerkt, waarvan bijna 2.300 in Noord-Holland.
MKB-Nederland maakt vanaf vandaag tot begin november de twaalf provinciale winnaars bekend. Welke van die twaalf zich de mkb-vriendelijkste van heel Nederland mag noemen, brengt de ondernemersorganisatie volgende maand naar buiten. Er is dan ook een aparte prijs voor de beste grote gemeente. Nieuw dit jaar is dat er ook een prijs is voor de meest mkb-vriendelijke provincie.Back to top button