Alle scholen in gemeente Delfzijl krijgen boek ‘Weiwerd van woondorp naar werkwierde’

Delfzijl – Omdat de gemeente Delfzijl op 1 januari 2021 samen met de gemeenten Appingedam en Loppersum opgaat in de nieuwe gemeente Eemsdelta, stelt Jaap Braam, auteur van het boek ‘Weiwerd van woondorp naar werkwierde’, aan alle basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in de huidige gemeente Delfzijl een exemplaar beschikbaar.

Het boek is 13 juni 2018 gepresenteerd. ‘Er zijn al veel exemplaren verkocht in de afgelopen anderhalf jaar, maar er zijn nog steeds exemplaren beschikbaar. Het is niet de bedoeling dat de reservevoorraad jarenlang in de opslag blijft liggen. Daarom leek het mij een goed idee om iets te doen rond de komende gemeentelijke herindeling’, aldus Braam. ‘Het is belangrijk dat de huidige en ook toekomstige scholieren kennis kunnen nemen van de dramatische geschiedenis van de Oosterhoek waarin eens de dorpen Heveskes, Oterdum, Weiwerd en enkele gehuchten lagen. En daarom kwam het idee om, een jaar voordat de gemeente Delfzijl niet meer bestaat, alle scholen dit geschiedenisboek aan te bieden’.

Braam is sinds 1995 betrokken geweest bij de Stichting Behoud Weiwerd. Daarmee werd de kiem gelegd voor het behoud van de wierde Weiwerd. En met de presentatie van het boek in 2018 werd de kroon op haar werk gezet van ruim tweeëntwintig jaar inzet. Het boek met als subtitel ‘Nieuwe toekomst voor een archeologisch rijksmonument’ gaat met name over de periode 1995 tot 2018 waarin de Stichting Behoud Weiwerd met succes de toekomst van Weiwerd heeft gered. Dit wordt met veel foto’s uit die periode geïllustreerd. Dit boek was meteen ook het laatste wapenfeit van de stichting Behoud Weiwerd, waarvan Braam jarenlang voorzitter was. De stichting is  14 december 2018 opgeheven.

Belangstellenden kunnen het boek nog steeds bestellen via www.weiwerdboek.nl. Dit unieke boek is in 2019 in prijs verlaagd naar € 15,95 (exclusief verzendkosten).

Het boek is mede mogelijk gemaakt door een subsidietoekenning van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Loket Leefbaarheid en Kansrijk Groningen.

Back to top button