fbpx
1.5 C
Delfzijl
17 januari 2021 16:27

Afwijking in versnellingsmeters KNMI hebben geen gevolgen op KNMI-hazardmap

De Bilt – Eerder geconstateerde technische afwijking in versnellingsmeters in het Groningen-gasveld blijken volgens laatste inzichten geen gevolgen te hebben voor de KNMI-hazardmap. Deze hazardmap geeft een inschatting weer van de mogelijke grondversnellingen door aardbevingen in de toekomst in Groningen.

Over deze technische afwijking is als gevolg van een menselijke fout niet tijdig gecommuniceerd. Dat is een vervelend gegeven, vooral vanwege de onrust die dit heeft veroorzaakt bij de mensen in Groningen. Het KNMI betreurt de situatie en heeft hiervoor zijn excuses aangeboden.

Een internationaal samengesteld expertteam onder leiding van prof. dr. Julian Bommer, heeft vastgesteld dat de geconstateerde technische afwijking geen gevolgen heeft voor het zogenaamde ondergrondmodel, hiermee worden berekeningen van de seismische dreiging en risico uitgevoerd, en ligt ten grondslag aan de KNMI-hazardmap. Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) zal dit nog bevestigen. 

In het nieuwe ondergrondmodel, dat in april 2019 verschijnt, worden wel meetgegevens van de versnellingsmeters gebruikt. Daarbij worden uiteraard de reeds gecorrigeerde versnellingsdata gebruikt. 

Deze afwijking had overigens geen invloed op het bepalen van de kracht van een aardbeving, niet in aantal, tijdstip, locatie of magnitude. De magnitude wordt geregistreerd door een apart netwerk van seismometers. 


Volg ons op

10,776FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten