fbpx
8.2 C
Delfzijl
19 januari 2021 19:40

Afsluiten rechtsbijstandverzekering voor mijnbouwschade toch mogelijk

Noord-Groningen – Bij  Centraal Beheer, FBTO, Interpolis, Avéro Achmea en ARAG kunnen bewoners van het aardbevingsgebied een rechtsbijstandsverzekering afsluiten voor rechtshulp bij conflicten over mijnbouwschade. Dat blijkt uit een ronde langs verzekeraars door Nationaal Coördinator Groningen (NCG). 

Bij Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en Avéro Achmea is het wel zo dat bestaande schades of schades die ontstaan tijdens de wachttijd niet verzekerd zijn. Er is wel dekking voor nieuwe schades na de wachttijd. Ook verzekeraar ARAG dekt de kosten voor rechtsbijstand. Bij ARAG gelden wel beperkende voorwaarden als in het verleden al schade heeft plaatsgevonden.

Signalen van bewoners

NCG nam contact op met  een aantal verzekeraars naar aanleiding van signalen van bewoners. Meerdere bewoners gaven aan zich niet te kunnen verzekeren voor rechtshulp bij geschillen over schades door gaswinning. De voornaamste reden is dat verzekeraars stellen dat schade door gaswinning te voorzien is. Een rechtsbijstandverzekering is bedoeld om de gevolgen van een onzeker voorval af te dekken.  Er zijn verzekeraars die grofweg de aardbeving bij Huizinge van 16 augustus 2012 als peildatum hanteren om te beoordelen of sprake is van een onzeker voorval. Maar er zijn dus ook verzekeraars die wel mogelijkheden bieden voor rechtshulp bij conflicten over mijnbouwschade.

Collectieve verzekering

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders: ‘Ik vind het belangrijk dat bewoners in het aardbevingsgebied zich kunnen verzekeren voor rechtshulp bij geschillen over mijnbouwschade. Daarom houden we in de gaten of bewoners een rechtsbijstandsverzekering kunnen afsluiten. Daarnaast heb ik het Verbond van Verzekeraars gevraagd hoe zij aankijken tegen een  gezamenlijke aanpak, bijvoorbeeld een collectieve verzekering voor de Groningers, waarin verzekeraars en de overheid samen optrekken. Als het Verbond hier positief tegenaan kijkt, ga ik daarover in gesprek met het Rijk.’

 

Volg ons op

10,788FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten