Actievoerders van Extinction Rebellion vertrekken na protest bij kolencentrale Eemshaven (video)

Eemshaven – Een groep demonstranten van Extinction Rebellion heeft vrijdagochtend actiegevoerd bij de kolencentrale van RWE in de Eemshaven. Rond 11.15 uur werd de actie door de actievoerders zelf beëindigd.

De actievoerders, ongeveer 25 in totaal, klommen over de hekken op drie verschillende plekken en betraden het terrein. Ze toonden een spandoek met de tekst ‘stop de fossiele waanzin’. De groep protesteerde tegen het gebruik van steenkool door de centrale, wat zij beschouwen als schadelijk voor het klimaat en de gezondheid.

RWE, de exploitant van de kolencentrale, beschouwde de actie als gevaarlijk vanwege de bewegende delen van het terrein. Manager Chris Scheerder sprak over de risico’s van de actie, maar benadrukte dat het productieproces niet werd beïnvloed.

Na een verzoek van RWE om te vertrekken, zowel mondeling als schriftelijk, verlieten de actievoerders het terrein rond 11.15 uur. De politie was aanwezig maar hoefde niet in te grijpen.

Eerder had RWE aangegeven dat de actievoerders met hun protest ‘aan het verkeerde adres waren’. Het bedrijf benadrukte dat zij zich inzetten voor duurzame energie en dat de kolencentrale onderdeel is van een breder streven naar klimaatdoelstellingen.

Actiegroep Extinction Rebellion staat bekend om haar strijd tegen klimaatverandering en voert regelmatig actie in verschillende delen van het land.

Back to top button