fbpx
12.1 C
Delfzijl
maandag 25 mei 2020
Home Algemeen Actie klokken van hoop verlengd tot eind april

Actie klokken van hoop verlengd tot eind april

Regio – Ook Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) deed een oproep uit naar haar kerken deel te nemen aan Klokken van hoop, een initiatief van de Paradijskerk in Rotterdam. Dit is het luiden van de klokken op woensdagvonden tussen 19.00 en 19.15 uur om op die manier een boodschap van ‘hoop en troost’ te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. En zoals verwacht reageerde men in heel Nederland uiterst positief en werd en wordt uitgebreid gehoor gegeven aan deze oproep. Meer dan 600 torens, klokkenstoelen en kerken, waarvan zo’n 65 SOGK-deelnemers in de provincie Groningen hebben zich de afgelopen tijd ‘officieel’ aangemeld voor klokken van hoop en troost. Inmiddels is de actie verlengd t/m eind april.

Verlenging
Toen dit initiatief werd gestart, waren de overheidsmaatregelen van kracht tot en met 6 april 2020. Er is toen gekozen om drie woensdagen in de periode tot 6 april een klokluiding te houden als teken van hoop en troost en daarna te kijken hoe de overheid de maatregelen zou verscherpen óf zou opheffen. Inmiddels heeft de overheid de maatregelen verlengd tot 1 juni a.s. Eind april wordt bekeken of het nodig is de klokken van hoop en troost in de maand mei ook nog te luiden.

Inmiddels doen zo’n 65 SOGK-kerken in de provincie Groningen mee aan deze actie. De klokken zijn in ieder geval nog op woensdag 1, 8, 15, 22 en 29 april te horen van 19.00 uur tot 19.15 uur. Ook onze stad Groninger broeders, de Martinitoren, de Der Aa-toren en de Jozeftoren nemen deel aan deze actie. Via de site http://www.klokkenvanhoop.nl/ zijn de deelnemende kerken aan deze actie te vinden. Hierbij moet worden opgemerkt dat (nog) niet alle kerken zich daar hebben gemeld.

Het oorspronkelijke initiatief komt van de Paradijskerk in de binnenstad van Rotterdam. Onder het mom van ‘Klokken van hoop’ riep de Paradijskerk alle kerken in de stad en omgeving op om mee te doen. Wij in Groningen zijn dan wel ruime omgeving maar we doen graag mee! “Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen”, aldus de organisatie.

Maatregelen SOGK in verband met Coronavirus
De eigen activiteiten van de SOGK, zoals excursies en lezingen, zijn vervallen. Aan de beheerders van alle 93 kerken in het bezit van de SOGK is gevraagd publieksevenementen en activiteiten af te gelasten. Ook de evenementen en activiteiten op de agenda van Bijzondere Locaties Groningen gaan niet door. De Schoolkerk en het Atelier AvecPlezier, in Garmerwolde, zijn eveneens gesloten.

Een aantal van onze kerken heeft de deuren dagelijks open. Vanouds zijn onze kerken toevluchtsoord voor mensen in onzekere tijden. Daarom verplichten we onze kerken niet de deur te sluiten. De richtlijnen van de Rijksoverheid worden vanzelfsprekend voortdurend nauwlettend gevolgd, en waar nodig passen we ons beleid aan op de actuele situatie.

Advertenties