24.7 C
Delfzijl
18 juni 2021 17:16

Acantus gaat woningvoorraad verduurzamen

spot_img

Veendam – Woningcorporatie Acantus gaat de komende 15 jaar fors investeren in haar bezit om de kwaliteit te verbeteren. Daarmee wil Acantus de woningvoorraad verduurzamen en de woonlasten betaalbaar houden. Deze ambities staan verwoord in de nieuwe strategie van de corporatie, die is gebaseerd op de meest recente woningmarktonderzoeken. Acantus gaat samen met haar huurders en gemeenten de komende tijd aan de slag om de ambities samen vorm te gaan geven. 

Acantus speelt in op ontwikkelingen
De huishoudens worden kleiner, ouderen blijven langer thuis wonen en de vraag naar woningen is in sommige kernen groter dan in andere. Totaal zal de vraag naar woningen afnemen, vooral na 2022, blijkt uit recent woningmarktonderzoek. Anita Tijsma, bestuurder Acantus: “Wij willen onze huizen aanpassen op de behoefte. Dat betekent nu en in de toekomst investeren in betaalbare woningen in de kernen waar nu en in de toekomst vraag is en zorgdragen dat de kwaliteit van de woningen overal op peil blijft of beter wordt. We gaan 2.700 woningen vernieuwen en 4.000 woningen isoleren/of renoveren. Daarnaast houden we rekening met een afnemende woningbehoefte van 1.000 woningen (door sloop en verkoop).” Om de vernieuwingsopgave te realiseren, maakt Acantus, net als veel andere corporaties, aanspraak op de regeling Vermindering Verhuurdersheffing. Mede door de financiële middelen uit deze regeling kan de corporatie haar ambities waarmaken.

Samenwerking
Acantus gaat huurders betrekken en invloed geven in de verbeterplannen. Daarnaast heeft de corporatie gemeenten nodig voor het beschikbaar stellen van gronden en vergunningen om de opgave waar te kunnen maken. Ook de duurzaamheidsopgave is een co-creatie tussen gemeente, Acantus, huurders en ook aannemers. Voor de leefbaarheid van de woonomgeving krijgt en houdt de huurder een belangrijke rol, ondersteund door gemeente, welzijn- en zorgpartners. 

Prestatieafspraken
Woningcorporatie Acantus heeft op dit moment in totaal circa 12.500 woningen. Samen met gemeenten en huurdersorganisaties werkt de corporatie aan betaalbare woningen in een leefbare woonomgeving. Hiervoor maakt Acantus prestatieafspraken met deze partijen. Sinds de invoering van de Woningwet is het maken van prestatieafspraken verplicht voor alle corporaties en gemeenten en voor huurdersvertegenwoordigers als zij dit willen. Acantus maakt afspraken in vijf gemeenten. De gesprekken zijn onlangs gestart.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
DierDier
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten