2.6 C
Delfzijl
8 mei 2021 07:26

Aanhoudende kans op gladheid door lage temperaturen

Regio – De ergste sneeuwval is voorbij, maar de gladheid duurt voort. Niet alleen deze maandagochtend waarop het op verschillende plaatsen nog sneeuwt, maar ook tijdens de komende zeer koude nachten en ochtenden. Regionaal vriest het streng en plaatselijk kan het later in de week zelfs zeer streng vriezen met meer dan 15 graden vorst. Hierdoor is de werking van strooizout beperkt. Bovendien kan tot en met morgen regionaal sneeuw vanuit de berm op de weg waaien en maakt de noordkust ook komende nacht, dinsdag en woensdag kans op sneeuwbuien.

Er is gisteren in het grootste deel van het land veel sneeuw gevallen en daar valt vandaag nog wat bij. Vooral in de zuidoostelijke helft van het land kan op verschillende plaatsen 2-5 cm verse sneeuw vallen. Doorgaande wegen worden zo goed mogelijk sneeuwvrij gehouden, maar in woonwijken en op binnenwegen kan het zeer glad zijn door platgereden (eerder gevallen) sneeuw.

Gladheid door sneeuw vanuit de berm op de weg
In grote delen van het land waait het vandaag matig tot vrij krachtig (4-5 Bft.). Langs de noordkust en rond het IJsselmeer is de noordoostenwind krachtig tot hard (6-7 Bft.). Door deze wind kan gemakkelijk sneeuw vanuit de berm over de weg waaien, waardoor het ook opnieuw glad kan worden.

Sneeuwbuien langs de Noordkust
Langs de noordkust en op de Wadden kan dinsdag en woensdag gladheid ontstaan door sneeuwbuien. Een enkele bui kan ook de Kop van Noord-Holland meepakken of een stukje van Friesland intrekken. In het midden en zuiden van het land blijft het droog.

Werking strooizout beperkt als het zeer koud is
Strooizout werkt het beste bij temperaturen rond of net onder het vriespunt. Als de weg kouder wordt dan -7 graden neemt de werking sterk af. Komende nacht liggen de minima tussen -6 en -11 graden. Later in de week worden de nachten nog kouder en kan de temperatuur lokaal dalen onder -15 graden. Ook de temperatuur van het asfalt zal dan ver onder de -7 graden duiken. Wegen kunnen dan toch regionaal glad zijn, ondanks dat er veel strooizout op ligt.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
TuinTuin
DierDier
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten