Aandacht voor campagne Orange the World tegen geweld tegen vrouwen en meisjes in de gemeente Eemsdelta

Eemsdelta – Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

De dagen daartussen zijn de 16 dagen van actie. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

Aanstaande vrijdag, 25 november wordt op twee plekken in de Eemsdelta regio de Orange the World vlag gehesen! Om 9.00 uur bij het stadhuis in Appingedam door wethouder Usmany en om 13.30 uur op het Woonplein in Appingedam bij GroenRijk Eemsdelta. Daarnaast worden er sjaals om beelden gehangen, en wordt molen Adam in Delfzijl oranje verlicht.

Preventie: iedereen kan helpen geweld te voorkomen
In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken.

Van vrouwenprobleem naar gezamenlijke verantwoordelijkheid
In het verleden was geweld tegen vrouwen vooral een ‘vrouwenprobleem’, waarbij voor de oplossingen vrouwen en meisjes aan zet waren. Zij kregen weerbaarheidstrainingen, droegen verkrachtingsfluitjes, moesten maar niet alleen op straat gaan in het donker, en opletten bij hun kledingkeuze. De aanpak van geweld achter de voordeur richtte zich ook met name op vrouwen. Zij werden opgevangen in een Blijf-van-mijn-lijfhuis, en kregen psychologische hulp aangeboden, mannen niet. Inmiddels komt er meer aandacht voor de rol van mannen en jongens, in het bestrijden en voorkomen van geweld tegen vrouwen. Geen jongen wordt als dader geboren, maar hoe zorgen we ervoor dat hij niet zo eindigt? Door hem erop te wijzen dat geweld niet normaal is. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Mannen en jongens als medestanders
Het overgrote deel van de daders van geweld tegen vrouwen is man, maar gelukkig is het overgrote deel van de mannen geen dader. Juist die laatste grote groep mannen en jongens willen we betrekken bij de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Mannen die medestander willen zijn om geweld tegen vrouwen te stoppen en zo onderdeel van de oplossing willen zijn. Maar ook vrouwen kunnen actievere medestanders zijn, door te helpen het taboe op praten over geweld te doorbreken.

Actieperspectief: Ik ben #medestander
Tijdens de Orange the World campagne willen ze iedereen uitnodigen om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Internationaal zijn er steeds meer initiatieven waar ze van kunnen leren om dit te doen; door bewustwording, kennis van waarden en normen bijbrengen en concrete actie, waarbij iedereen vanuit zijn of haar eigen rol en functie een bijdrage levert.

De #medestander pledge
Als iedereen medestanders is, kan samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit helpen. Met het ondertekenen van de medestander pledge geef je aan dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw, man of mens, als professional of omstander, als vriend, buur of collega. De pledge bestaat uit vijf punten:

  1. Ik gebruik geen geweld (tegen vrouwen en meisjes)
  2. Ik neem vrouwen en meisjes die geweld melden serieus en steun hen bij het vinden van hulp
  3. Ik doe wat ik kan om te zorgen dat vrouwen en meisjes zich veilig kunnen voelen
  4. Ik draag bij aan het doorbreken van het taboe rond praten over geweld tegen vrouwen
  5. Ik spreek mensen in mijn omgeving aan op grensoverschrijdend gedrag

Laat zien dat jij de strijd tegen geweld tegen vrouwen steunt en koop onze pennen! € 2.00 per stuk en 6 voor € 10.00. Bestellen kan via delavries@home.nl.

Back to top button