900 deelnemers voor 38e Noorderrondrit op de fiets

Loppersum – MFAC Loppersum heeft afgelopen Hemelvaartsdag donderdag 30 mei, voor de 38e keer de Noorderrondrit op de fiets georganiseerd. Deze fietstoertocht, over de afstanden van 150 km en 75 km volgt, waar het kan, de route van de Noorderrondrit op de schaats.

De 1e deelnemers kwamen tegen 07.00 uur aan bij de kantine van Sportclub Loppersum.
In eerste instantie begon de dag met wat motregen en een harde wind, maar gelukkig klaarde het weer in de loop van de dag wat op en werd het uiteindelijk toch nog goed fiets weer.

Desondanks hebben toch nog een kleine 900 fietsers deelgenomen aan deze 38e editie van de Noorderrondrit op de fiets. De 1e deelnemers gingen tegen 07.15 uur van start en volgden de bepijlde routes van de Noorderrondrit op de fiets. De prestatietocht over 150 kilometer bracht de fietsers vanaf het sportcomplex aan de Bosweg in Loppersum langs o.a. de dorpen Holwierde, ’t Zandt, Onderdendam, Baflo, Pieterburen naar het keerpunt in het vissersdorpje Zoutkamp.

De meeste fietsers hadden het met name in het begin van de tocht, i.v.m. de harde tegenwind, erg zwaar en kwamen dan ook behoorlijk stuk aan bij stempelpost Restaurant-IJssalon De Boeter waar de verzorging klaar stond om de deelnemers van de 150 km prestatietocht, te voorzien van soep en brood.

Nadat eenieder weer een beetje was bijgekomen en de inwendige mens was versterkt werd de route vervolgd via Schouwerzijl en Winsum naar Groningen waar, voornamelijk langs de Groninger maren, weer werd terug gefietst naar de eindbestemming Loppersum waar de eerste fietsers rond de klok van één uur moe maar voldaan arriveerden. De ruim 300 deelnemers die gekozen hadden voor de toertocht van 75 km werden langs een aantal plaatsen die ook de 150 km tocht aandoet, geleidt naar de stempelpost in Zuidwolde, waar ook de deelnemers aan de 75 km werden voorzien van soep en brood bij café Moeke Vaatstra.

Hierna ging de toertocht verder via Groningen met de wind in de rug naar de finish op het sportpark aan de Bosweg in Loppersum.

De liefhebbers van het fietsen op onverhard terrein konden ook weer uit de voeten op Hemelvaartsdag. Op hun mtb ’s en terreinfietsen konden ze deelnemen aan de 3e editie van de Noorderrondrit Veldtoertocht.

De organiserende MFAC Loppersum had doen besluiten om een vernieuwde route uit te schrijven welke de deelnemers via Loppersum, de bult van Eenum en Leermens naar ’t Zandt leidde waar bij stempelpost Landgoed De Camping kon worden genoten van een kopje koffie en heerlijke zelfgemaakte appelgebak.

Hierna ging het via diverse graspaden en bosschages ’s naar Zeerijp vanwaar de route werd vervolgd naar de finish in Loppersum. Ook aan de recreatieve fietser was weer gedacht, en net als voorgaande jaren was er ook dit jaar een recreatieve fietstocht van 35 km uitgezet.
Weer was het de route uitzetter gelukt om een nieuwe route uit te stippelen naar plekken waar menig deelnemer nog nooit was geweest.

Vanaf het sportpark leidde de route over verharde paden door de landerijen via o.a. de dorpjes Garsthuizen, Zandeweer en Stitswerd de deelnemers naar stempelpost Dorpshuis ’t Schienvat in Kantens. Hier konden zij o.a. genieten van een special samengesteld fietsmenu.
Vanaf Kantens ging de tocht verder via Middelstum en Westeremden weer terug naar het sportpark in Loppersum.

Onder het genot van een hapje en een drankje op het terras, en in de kantine, van Sportclub Loppersum was het erg gezellig en zeer goed vertoeven. Er werd dan ook nog langdurig nagepraat over de gereden routes en de gedane prestaties. Aan de prestatietocht van 150 km deden 491 deelnemers mee, aan de toertocht van 75 km 321, de veldtoertocht werd gereden door 28 deelnemers en bij de recreatieve tocht hadden 53 fietsers de fiets gepakt om hun route te rijden.

Hiermee komt het totaalaantal deelnemers op 893. Een aantal waar de organiserende MFAC Loppersum zeer tevreden over is.

Er staan voor 2019 nog een tweetal evenementen op het programma van de MFAC Loppersum. Namelijk volgende week zaterdag 8 juni de TAMOIL Dutch Open Grasstrack grasbaanraces en op zaterdag 6 juli de Lopster Torenloop, welke ook dit jaar weer zal worden verlopen onder de vlag van het “Ommelander Loopcircuit”.

Foto: Maaike de Jong


Back to top button