78,4% Groningers ontvangt berichten van oplichters op smartphone

Nederland – Veel Groningers hebben ervaring met malafide berichten: 78,4% van alle inwoners van de provincie Groningen ontvangt wel eens een e-mail, WhatsApp of sms van oplichters. Weinig Groningers zijn zich echter bewust van het risico op phishing via hun smartphone. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat via een enquête vroeg naar ervaringen met malafide berichten en digitale fraude.

Weinig Groningers bewust van risico’s phishing via smartphone
Groningers blijken zich niet bewust van de risico’s die komen kijken bij hun smartphonegebruik: 67,6% van alle Groningers ervaart zijn smartphonegebruik namelijk als veilig. Landelijk gezien ligt het aandeel dat smartphones veilig vindt op 61,4%.

Gevaarlijke links regelmatig aangeklikt
In Nederland zorgen vooral malafide berichten van een telefoonprovider ervoor dat ontvangers met regelmaat op gevaarlijke links klikken. Van alle ontvangers van zo’n bericht, klikt 17,9% daadwerkelijk op een link. Dit is minder vaak het geval bij sms’jes en e-mails van een bank (9,8%) of pakketbezorger (10,8%). 

WhatsApp-fraude: 1 op de 10 malafide berichten maakt slachtoffer
Een misleidend WhatsApp-bericht van een zogenaamde zoon of dochter met een nieuw nummer die in geldnood zit, maakt in 10,3% van de gevallen de ontvanger daadwerkelijk een slachtoffer van digitale fraude.

Het ontvangen van een nep WhatsApp-bericht van een zogenaamde zoon of dochter lijkt op specifieke doelgroepen gericht. Onder 50-plussers geeft 22,2% aan wel eens zo’n bericht te ontvangen, terwijl dit bij jongere Nederlanders slechts voor 9,5% geldt.

Back to top button