-0.2 C
Delfzijl
6 maart 2021 02:52

6 leerlingen uit Eemsdelta doen via IVAK mee aan Kinderbiënnale Groningen

Delfzijl – In het kader van de eenwording van de drie gemeenten tot Eemsdelta werken de Cultuurgastjes van het IVAK gedurende het eerste jaar van Eemsdelta (2021) samen met het Groninger Museum, het Noord Nederlands Toneel en het Noord Nederlands Orkest. De Cultuurgastjes zeggen hierover, ‘Onze missie is om samen met de inwoners van Eemsdelta, lokale culturele partijen en deze drie provinciale culturele instellingen de uitwisseling aan te gaan en elkaar te versterken in het bieden van schoonheid en verbeelding in de nieuwe gemeente, maar daarnaast ook het gesprek aan te gaan over lokale maatschappelijke vraagstukken.’

Afgelopen vrijdag, 30 oktober, is de kick-off geweest van het eerste project: De Kinderbiënnale. Dertig kinderen uit de stad Groningen en Eemsdelta doen mee als ambassadeur van de Kinderbiënnale, een tentoonstelling voor en door kinderen die volgend jaar vanaf april in het Groninger Museum te zien zal zijn.

Het Groninger Museum heeft met dit project ook een primeur: het is de eerste  kinderbiënnale van Nederland. Het wordt een tweejaarlijkse tentoonstelling met interactieve kunst van hoog niveau waar elk kunstwerk uitdaagt tot interactie, participatie en creatie.

De zes leerlingen uit Eemsdelta die via IVAK meedoen komen van basisscholen De Wilster (Loppersum), De Farmsumerborg (Delfzijl) en De Triangel (Appingedam). Zij zullen met hun klas- en schoolgenoten delen wat ze allemaal doen en leren binnen het project. Het bijzondere aan dit project is niet alleen de schitterende en tot eigen creativiteit uitnodigende kunstinstallaties, maar ook het proces: de leerlingen worden meegenomen in de verschillende facetten bij het maken van een tentoonstelling. Zo zullen de ambassadeurs bijvoorbeeld het eerste persbericht gaan schrijven en de tekstbordjes op de muur. Ze denken mee over een kinder-marketingcampagne en de merchandise voor in de museumwinkel. Ze lopen mee met techniek, leren hoe je een rondleiding geeft en gaan op atelierbezoek bij deelnemende kunstenaars.

Een ander belangrijk onderdeel van de beleving en het meedoen als kinderambassadeur is het zelf vastleggen van eigen ervaringen. Op de speciale website van de Kinderbiënnale delen de kinderen hun zelfgemaakte content over de biënnale met de rest van de wereld.

Het IVAK onderzoekt samen met het museum hoe er een koppeling gemaakt kan worden tussen de ‘stadse’ Kinderbiënnale in het Groninger Museum met Eemsdelta. Het streven is om in het tweede jaar ook de rest van Ommeland en de noordelijke provincies te betrekken in dit proces.

Volg ons op

10,961FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten