33-jarige asielzoeker moet nog eens drie maanden extra zitten na inbraken en diefstal uit voertuigen in Delfzijl

Groningen – Een 33-jarige asielzoeker afkomstig uit Marokko heeft vanmorgen door de rechter drie maanden celstraf opgelegd gekregen voor inbraken en diefstal uit voertuigen in Delfzijl en Sauwerd. De man zit op dit moment al een celstraf uit van een jaar voor gelijke zaken die recenter zijn dan de zaak van vandaag.

Op 26 oktober 2021 werden er goederen uit een voertuig op de Sluis in Delfzijl gestolen. Hij werd op camerabeelden herkend door personeel van het AZC in Delfzijl nadat er aangifte was gedaan. Op 1 december 2021 zou de man uit een auto kappersgerei en contant geld hebben weggenomen uit een voertuig in Delfzijl. Daarnaast werd de man verdacht van het inbreken in drie woningen aan het eind van 2021 en het begin van 2022 in Delfzijl en Sauwerd. Ook is er door de man 3 maal gepind met gestolen pinpassen en ook hier werd hij op camerabeelden herkend.

Bij twee woninginbraken werd er bloed aangetroffen dat matchte met het DNA van de verdachte. De verdachte verklaarde dat hij het niet is geweest, en dat “iemand zijn bloed daar moet hebben verspreid”. Zowel de officier van justitie als de rechter vonden dit onwaarschijnlijk.

De man bekende aan het begin van de zitting alle zaken, maar kon zich er niets meer van herinneren. Zijn verklaringen bij de politie waren ook niet consistent. Op vragen van de rechter, via een tolk, had de man weinig antwoorden. Het zou volgens de man ook mogelijk zijn dat iemand anders de dader van alles is geweest. Volgens de officier van justitie zijn alle feiten wettig en overtuigend bewezen. Daarnaast maakt de man geen kans op een verblijfsvergunning en zal dan ook moeten terugkeren naar Marokko of een ander land die past bij zijn afkomst nadat hij zijn straf heeft uitgezeten.

De rechter veroordeelde de man voor het inbreken in twee voertuigen, de drie woninginbraken en het pinnen met gestolen pinpassen tot een celstraf van drie maanden onvoorwaardelijk bovenop de eerder opgelegde straf van een jaar. Daarnaast werden diverse vorderingen tot schadevergoeding toegewezen aan de slachtoffers.Back to top button