22e Stadsloop Appingedam met als inzet de snelste tien kilometer van Nederland

Appingedam – Zaterdag 30 juni is Appingedam weer het centrum van de internationale wegatletiek. De Univé Stadsloop van Appingedam wordt dit jaar opnieuw het toneel van de internationale, nationale en regionale top. Inzet is de snelste tijd dit jaar in Nederland gelopen. Tevens staat de prestigieuze titel snelste Nederlander op het spel. De Univé Stadsloop in Appingedam is al een aantal jaren toonaangevend in de nationale en internationale ranglijsten. De parcoursrecords in de Univé Stadsloop zijn van wereldklasse. In 2017 liep de Keniaanse Fancy Chemutai naar de winst met 30.23. In 2013 won Geoffrey Mutai de wedstrijd met een tijd van 27.37.

Nederlandse top
De Nederlanders Frank Futselaar, Khalid Choukoud en Bart van Nunen vertegenwoordigen de nationale top. Khalid Choukoud (pr 28.44) is de meest ervaren atleet en was maar liefst zes keer nationaal kampioen 10.000 meter baan en weg. Hij was in Appingedam al vaker de beste Nederlander in de wedstrijd. Bart van Nunen is de coming man in de Nederlandse wegatletiek. Hij verbeterde bij het NK 10.000 meter zijn persoonlijk record tot 28.49 en is daarmee ook een van de grote favorieten in Appingedam voor de titel snelste Nederlander.

Frank Futselaar kent dit seizoen zijn beste vorm ooit en veroverde bij het NK 5000 meter en NK 10.000 respectievelijk zilver en brons. Hij verbeterde zijn persoonlijk record tot 29.15.78. Bij de dames zorgt Jip Vastenburg voor een mooi affiche. Zij veroverde dit jaar op zowel de 5000 als de 10.000 meter de nationale titel. Vastenburg (pr 31.35) was al deelneemster aan het wereldkampioenschap 10 km (2015), het EK 10.000 meter (2016) en ze liep de Olympische finale 10.00 meter in Rio de Janeiro (2016) De lange atlete liep nog niet eerder in de Stadsloop in Appingedam. Ruth van der Meijden (pr 33.17) gaat van start als de regerend nationaal marathonkampioene van Nederland.

Wereldtop
Daniel Wanjiru behoort in zijn discipline de marathon tot de absolute wereldtop. De Keniaan won de Londen en de Amsterdam marathon en wil nu in Appingedam de Univé stadsloop op zijn palmares bijschrijven. De Keniaan gaat samen met zijn landgenoten, Samuel Karani, Ronald Kirui en Vedic Kipkoech op jacht om de snelste tijd (28.23) dit jaar in Nederland gelopen te verbeteren. Bij de dames is er die uitdaging ook. De Keniaanse atletes Edith Chelimo en Joyline Koima doen een aanval op de snelste seizoenstijd in Nederland (31.53).

Nationale subtop en talenten
De strijd om de ereplaatsen belooft veel nu ook de volledige nationale subtop zich heeft ingeschreven voor de stadsloop. Jorrit van Malsen, Gert Jan Wassink en Ronald Schroër kunnen binnen het half uur finishen. Ook een groot aantal talentvolle atleten verzamelen zich zaterdag in Apeldoorn. Geart Jorritsma verbeterde zich dit jaar tot 30.54 en doorbrak daarmee voor het eerst de 31 minuten grens. Tom Hendriks is dit jaar junior af en was vorige week vrijdag voor het eerst present bij het NK 5000 mtr. Bij de dames staat het talent van Jacelyn Gruppen, Jessica Oosterloo, Immy Auck Kersbergen en Saskia Weinans garant voor een spannende strijd om de ereplaatsen.

Meer info: www.stadsloopappingedam.nl

Back to top button