22e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling in Museum Møhlmann

Appingedam – Museum Møhlmann in Appingedam geeft ook dit jaar een breed overzicht van hedendaagse realistische en figuratieve kunst in Nederland. Deze tentoonstelling is tot en met 20 december te zien.

Corona heeft er onder andere voor gezorgd dat Museum Møhlmann 3 maanden dicht moest. Omdat dit museum alles op eigen kracht doet, was het voor kunstenaar-museumeigenaar Rob Møhlmann tamelijk lastig om het hoofd boven water te houden. Toch is dat gelukt. En gelukkig schaadt het niet een traditie die nu al 22 jaar voortduurt: de jaarlijkse, Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT).

Het is nu al de 22e keer op rij dat zoveel topkunstenaars uit heel Nederland gezamenlijk hun werken in zijn museum laten zien. Dat begon ooit in 1998. Toen, omdat ‘kunst die wat voorstelt’ niet serieus genomen werd. En hoewel er veel in het kunstlandschap veranderd is, is deze herkenbare kunst er nog steeds. Møhlmann heeft zich daar altijd al sterk gemaakt voor gemaakt, in woorden en in daden. Ook dit jaar is er ‘fantastisch veel moois te zien’. In het museum is extra veel ruimte gemaakt om de 500 kunstwerken optimaal te tonen. Het aardige is dat er altijd veel technieken te bewonderen zijn, want behalve olieverven zijn er ook aquarellen, tekeningen, pastels, kleurenhoutsneden, keramiek, bronzen, en zelfs werken waarin in led-licht is verwerkt.

Wat eveneens bijzonder is, is dat nu ook het 22e deel verschijnt in de serie Realisten, dat elk jaar de tentoonstelling begeleidt. Daarin staan van alle 114 deelnemende kunstenaars twee werken en vaak een eigen tekstje. Bovendien kent de museumuitgave dit jaar een extra lang voorwoord waarin de schrijver, vanuit het gezichtspunt van het museum, schrijft over Corona, Cunst & Cultuur en zich afvraagt of kunst er in deze tijd eigenlijk nog wel toe doet?

Reserveren kan via de website, of – met een klein risico op wachten – aan de deur. De oppervlaktenorm geeft bij dit museum aan dat het als doorstroomlocatie 50 tot 70 mensen tegelijk kan ontvangen. Zie: www.museummohlmann.nl. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. De koffiekamer is helaas gesloten.

Back to top button