10 jaar Unesco werelderfgoed waddenzee wordt gevierd met de Dag van het Wad

Eemshaven – In regio Eemsdelta hebben we een hele bijzondere ‘achtertuin’.  De hele Groninger kust grenst namelijk aan Unesco werelderfgoed waddenzee. Deze maand is het precies 10 jaar geleden dat het gebied is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De laatste week van juni en de eerste week van juli wordt dit feestelijk gevierd met leuke activiteiten langs de hele Groninger Waddenkust.

Dag van het Wad
In het weekend van 29 en 30 juni wordt de verjaardag van 10 jaar Unesco werelderfgoed waddenzee gevierd met de Dag van het Wad. Tijdens dit weekend worden er in Delfzijl, Termunterzijl, Uithuizen e.o. en Noorpolderzijl door ondernemers en organisaties bijzondere activiteiten gerelateerd aan de Wadden georganiseerd. Van gezellige Waddenmarkten, varen op het wad, slapen onder de sterrenhemel aan de dijk tot aantrekkelijke culinaire aanbiedingen en leuke excursies.

“Er is meer te doen dan je in 1 dag kan bezoeken”, aldus Sylvia Jansen, directeur VVV Eemsdelta. Je kunt zelf een leuk programma samenstellen uit de vele activiteiten, of een door ons uitgezette route volgen en zo verschillende activiteiten bezoeken. Voor sommige activiteiten is vooraf aanmelden noodzakelijk. Ga naar de website eemsdelta.groningen.nl/dvhw en ontdek wat er allemaal te doen is.”

Fietstocht langs het wad
Onder het motto One Wadden Sea. Two wheels. Three countries vindt er halverwege juni een trilaterale fietstocht plaats van bijna twee weken. Een groep fietsers fietst door Nederland, Van Noord-Holland, Friesland en Groningen naar Willemshaven, Duitsland. Een andere groep fietsers start in Denemarken en fietst ook naar Willemshaven. 30 juni arriveren beide groepen in Willemshaven waar met een festival het 10-jarig bestaan wordt gevierd.

De fietsers rijden op 25 juni van Pieterburen naar Delfzijl en 26 juni van Delfzijl naar Nieuw-Statenzijl. Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden voor beide dagen: www.visitwadden.nl/nl/over-ons/10-jarig-jubileum/fietstocht

Instatour
Een instatour is een fotocursus, ontdekkingstocht, wandeling, lunch en meer in een. Op 5 juli trekken geïnteresseerden onder begeleiding van een fotograaf met een bus de provincie Groningen in. Zij worden meegenomen naar bijzondere, fotogenieke plekjes rond een thema. Onderweg leert de fotograaf hen allerlei tips en tricks om zo mooi mogelijk te fotograferen met een smartphone. Deze tips kunnen vervolgens direct in de praktijk toegepast worden. De mooiste resultaten worden natuurlijk op Instagram geplaatst. Er zijn 2 thema-routes waar uit gekozen kan worden:

Eeuwenoude kerken
Deze tour leidt langs vier van de vele prachtige kerken die Groningen rijk is. De eeuwenoude kerken staan vaak op een wierde, die vroeger bescherming moesten bieden tegen de overstromingen van de Waddenzee.

Oneindige vergezichten
De bus brengt de deelnemers naar fantastische vergezichten over het Groninger land en Unesco werelderfgoed waddenzee. Onderweg leren de  deelnemers hoe je het gevoel van oneindigheid vast kunt leggen.

Aanmelden: www.marketinggroningen.nl/inschrijven-instatour

Over de Waddenkust in Eemsdelta
Eemsdelta heeft een bijzonder rijk cultuurlandschap, waarin de historie van de kustbewoning en de strijd tegen het water nog bijzonder goed zichtbaar zijn. De Groninger Waddenkust is de afgelopen eeuwen gevormd door landwinning die middels inpoldering plaats gevonden heeft. De wierden en maren in het huidige landschap zijn herinneringen aan waar vroeger bewoning, zee en slenken waren. De ondernemers, verschillende organisaties in het gebied en VVV Eemdelta werken samen om het publiek de rijkdom van de Groninger Waddenkust op het gebied van natuur en cultuur te laten ervaren. Daar zijn bovengenoemde activiteiten onderdeel van.Back to top button