fbpx
zaterdag 27 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Zwakke zon en later mooie zonsopkomsten door Saharazand

Nederland – Een zuidelijke wind voert niet alleen zeer zachte lucht aan, maar ook kleine deeltjes Saharazand. Vandaag bereikt een dikke laag van dit Saharastof de atmosfeer in onze streken en is de zon erg wazig te zien. De komende dagen trekt het meeste stof over het oosten van ons land en Duitsland. Daardoor zullen vooral de zonsopkomsten roder zijn dan normaal.

Op deze maandag trekt een flinke stofwolk via Frankrijk naar ons land. De zon schijnt al wazig en vanmiddag kan de zon soms zelfs geheel verduisterd worden door het stof. Er zit niet alleen stof in de lucht, er is ook sluierbewolking zichtbaar en vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk verder toe.

Het weerbeeld wordt vandaag dan ook steeds minder zonnig. Wel wordt het nog zeer zacht met vanmiddag temperaturen van 15 tot 18 graden. Bij grote wateroppervlakten is het minder zacht en op de Wadden wordt het maximaal 11 graden.

Fraaie zonsopkomsten
Het meeste stof trekt de komende dagen over het oosten van ons land en Duitsland. Vooral de zonsopkomsten zijn daardoor roder dan normaal. Het Saharastof zorgt voor extra breking en verstrooiing van het licht en daardoor gaat de opkomende zon gepaard met rode, oranje en gele kleuren. Doordat er boven het westen van Nederland en boven de Noordzee komende dagen minder Saharastof in de lucht zit is de verkleuring tijdens de zonsondergang beduidend minder.

Geen vieze auto’s door Saharazand
Het stof zit erg hoog en daardoor hebben we er bij het aardoppervlak niet veel last van. Bovendien blijft het droog. De wellicht pas gewassen auto hoeft niet gelijk weer de wasstraat in. Wel is het pollen van de els, aangevuld met de hazelaar zichtbaar op auto’s.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,329VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer