6.6 C
Delfzijl
21 april 2021 03:42

Zorgverzekeraar Menzis verhoogt zorgpremie met 7 euro

Groningen – De maandpremie van de basisverzekering van Menzis stijgt in 2021 met €7,- en bedraagt € 130,-. Het kabinet houdt rekening met een stijging van de zorgpremie. “De premie gaat inderdaad omhoog”, licht Menzis CFRO Dirk Jan Sloots toe. “Dit is het gevolg van de verder stijgende zorgkosten. Die nemen toe door vergrijzing, meer zorgvraag, hogere lonen en duurdere behandelingen en medicijnen.”

Tegenover extra kosten die worden gemaakt als gevolg van COVID-19 staan ook kosten die nu niet worden gemaakt als gevolg van uitgestelde of minder geleverde reguliere zorg. Sloots: “Die twee lijken nu nog in evenwicht. De uiteindelijke hoogte van de kosten die nu en de komende periode voor COVID-19 moeten worden gemaakt zijn erg onzeker. Wij kiezen ervoor om die onzekerheid en het financiële risico die dat meebrengt, nu slechts deels te verwerken in de premie voor 2021. Áls er extra kosten worden gemaakt vanwege de uitbraak, dan zijn onze reserves ervoor om dat op te vangen.”

Steun aan zorgverleners
“Het allerbelangrijkste voor ons is dat goede zorg voor iedereen beschikbaar blijft”, vervolgt Sloots. “De afgelopen periode is door vele mensen in de zorg een ongelofelijke inspanning verricht om de noodzakelijke zorg te bieden aan patiënten. Daar is veel waardering voor. De uitbraak zet ook financiële druk op de zorgaanbieders, omdat er soms meer kosten werden gemaakt maar soms ook juist inkomsten wegvielen omdat zorg moest worden uitgesteld.” Zorgverzekeraars hebben premiegeld ingezet, en als dat nodig is ook geld uit reserves, om zorgverleners te steunen en wat comfort te bieden. “Dat is nodig om de toegankelijkheid van goede zorg voor verzekerden ook voor de toekomst te borgen. Deze inzet van premiegeld daarvoor vind ik geoorloofd, want we hebben een eerlijk, solidair stelsel waarin we samen de zorg voor elkaar in stand houden.”

Aandacht nodig voor gepast gebruik
“Onze premie is altijd een reflectie van de zorgkosten die we gaan maken,” aldus Sloots. Door goede afspraken met zorgaanbieders en teruggave uit reserves lukte het Menzis al enkele jaren de noodzakelijke premiestijging wat af te remmen. Dit jaar is een grotere stijging van de premie echter niet te voorkomen. De toename van zorgkosten in Nederland zet door en dat leidt onvermijdelijk tot hogere premies. “Hoewel COVID-19 de aandacht wat verlegt, is het dus belangrijk om niet te vergeten dat we akkoorden met de ziekenhuissector en andere zorgverleners over gepast gebruik, digitalisering en doelmatige zorg keihard nodig hebben om onze eerlijke, solidaire zorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te houden.”

Geen winstoogmerk, forse inzet van reserves
Menzis is een coöperatie zonder winstoogmerk en put fors uit haar reserves om ondanks de toenemende zorgkosten de premiestijging wat te matigen. Sloots: “We halen 112 miljoen euro uit onze reserves, dat is meer dan de overheid inschatte. Die reserves zijn natuurlijk eindig. We moeten voldoende overhouden om toekomstige kosten, plichten en risico’s (bijvoorbeeld van COVID-19) op te vangen.”

Leefkracht en preventie, juist nu
Deze virusuitbraak maakt duidelijk dat leefkracht ertoe doet. Mensen met een chronische aandoening -met name overgewicht- hebben een hogere kans op grillig verloop van een besmetting. Menzis loopt voorop op het gebied van preventie en leefstijlgeneeskunde en zet daar steeds verder op in. Sloots: “Het bevorderen van gezondheid zien wij, net als goede zorg inkopen, als onze verantwoordelijkheid. Wij investeren in SamenGezond, in diverse leefstijlinterventies, in financiële preventie zoals schuldhulp, en we werken met zorgverleners, collectiviteiten en maatschappelijke partners in meerjarenafspraken aan het versterken van leefkracht.”

Volg ons op

11,074FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
DierDier
TuinTuin
KlussenKlussen
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen

Populaire berichten