fbpx

Zonnig en droog weer op Koningsdag en bij openen

Nederland – Precies tijdens Koningsdag en bij het openen van de terrassen is het prima lenteweer. De zon schijnt volop en het blijft beide dagen droog. De temperatuur stijgt naar 13 tot 17 graden. Woensdag kan het in het zuiden en zuidoosten 18-19 graden worden. Donderdag komt alweer een eind aan het fraaie weer. Het wordt kouder en bovendien trekken geregeld buien over het land.

Op deze Koningsdag schijnt de zon flink. Helemaal strakblauw is de lucht niet overal, want in de kustgebieden kan soms wat bewolking van zee overdrijven. Ook kan er wat sluierbewolking voorkomen, maar dit belemmert de zon nauwelijks. Regen wordt niet verwacht en de temperatuur is aangenaam. In het noorden wordt het 13 graden, in het midden stijgt het kwik naar 15 graden en in het zuiden kan het 16-17 graden worden. De zonkracht is 4 en dat betekent dat de onbeschermde huid na een half uur kan verbranden. Smeer je dus goed in als je buiten bent.

Met deze verwachte temperaturen verloopt Koningsdag heel normaal. De koudste Koningsdag beleefden we in 2016 en één van de natste in 2019. Vorig jaar hadden we de warmste Koningsdag, maar de allerwarmste koninklijke feestdag beleefden we in 1993.

Fraai weer bij openen terrassen
Ook het openen van de terrassen kon qua weer op geen beter moment gebeuren. Woensdag blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. De zon krijgt wel concurrentie van sluierwolken, maar op een terras merk je daar niet veel van. De wind waait matig uit het oosten en voert zachte lucht aan.

De temperatuur stijgt naar 15 graden in het noorden en westen en naar 16-17 graden elders. In het zuiden en zuidoosten kan het 18 tot lokaal 19 graden worden. Met dergelijke temperaturen kan in de zon en uit de wind zonder jas worden gezeten en wellicht ook in T-shirt. Alleen op de Waddeneilanden en langs de noordkust is het met 11 tot 13 graden frisser en is een jas aan te raden. De zonkracht is wederom 4 en dat betekent dat de onbeschermde huid na een half uur kan verbranden. Zit je op een terras, smeer je dan goed in want ongemerkt verbrand je.

Vanaf donderdag frisser met kans op buien
Helaas voor de horeca ziet het weerbeeld er vanaf donderdag heel anders uit. De bewolking heeft de overhand en donderdag en vrijdag komt het tot buien. Ook wordt het weer duidelijk frisser. Donderdag tot en met zondag liggen de maxima tussen 11 en 14 graden.

De regen is goed nieuws voor de natuur, want het begint toch alweer aardig droog te worden. Ook voor mensen die last hebben van de bloeiende berkenpollen is regen goed nieuws. De regen reinigt de lucht. Tegelijkertijd zal de regen ervoor zorgen dat het gras gaat groeien en in de loop van mei tot bloei komt.

Mogelijk gladde wegen
Op de weg kan het bij de eerste regenval na lange tijd mogelijk glad worden door stof, rubber- en olieresten op de weg. Dit vuil vermengt zich met de regen en veroorzaakt een gladde slijmerige laag op het wegdek. Zodra het harder regent spoelt de weg schoon.

Back to top button