Zonnepanelenfabriek op bedrijvenpark Fivelpoort bij Appingedam gaat niet door

Appingedam – De komst van een zonnepanelenfabriek bij Appingedam gaat niet door. Het Friese bedrijf Powerfield had plannen voor de bouw van een assemblagefabriek voor zonnepanelen op bedrijventerrein Fivelpoort, hier zouden ongeveer 180 arbeidsplaatsen mee gemoeid zijn.

Powerfield ziet De prijs van traditionele zonnepanelen in Europa is de afgelopen maanden sterk is gedaald, waardoor de productie van het type panelen dat in de Powerfield Solar Factory zou worden geproduceerd niet meer lonend kan, zelfs niet met de zogeheten RIG subsidie. Een combinatie van factoren speelt een rol. De Verenigde Staten heffen sinds januari van dit jaar een importtax van 30% op buitenlandse zonnepanelen. Doordat deze maatregel al een jaar eerder was voorspeld, hebben de Amerikanen in 2017 zoveel mogelijk panelen ingekocht, met als gevolg dat de vraag naar buitenlandse panelen in de VS bijna geheel tot stilstand is gekomen. In de Europese Unie gebeurt het tegenovergestelde. De minimum import prijs op Chinese panelen wordt per september 2018 afgeschaft en om al te grote marktverstorende effecten te voorkomen gaat die prijs nu al versneld naar beneden. Gevolg van dit alles is dat de Chinezen hun overproductie niet meer kwijt kunnen in de VS, terwijl de EU juist de toegang voor Chinese zonnepanelen open zet.

Directeur Elwin Ter Horst betreurt het besluit ten zeerste: “Toen we begonnen met het ontwikkelen van de fabriek waren de perspectieven heel goed. Inmiddels hebben er zich ingrijpende ontwikkelingen voorgedaan op mondiaal vlak, waardoor het niet meer gaat lukken een succesvolle traditionele zonnepanelenfabriek in Nederland te bouwen. We hebben met pijn in het hart besloten er een streep door te zetten, voordat we zouden beginnen met investeren”.

In plaats van zelf een fabriek te bouwen, gaat Powerfield onderzoeken een samenwerking met Energyra aan te gaan. Energyra bouwt een zonnepanelenfabriek in Noord-Holland, waar hoog rendement panelen worden gemaakt, met de innovatieve backside-contact technologie. Powerfield en Energyra willen de geschiktheid van deze panelen voor zonneparken in de praktijk aantonen door deze panelen in enkele zonneparken toe te passen en hun performance nauwgezet te monitoren. Het zonnepark van Powerfield in Oppenhuizen zal als eerste zonnepark ter wereld uitgerust worden met deze hoogrenderende, “next-step-technology” zonnepanelen.

Back to top button