Zondagavond grote kans op gladheid

Nederland – Aan het einde van het weekend komt geleidelijk een einde aan het koude winterweer en een neerslagzone bereikt ons land. Zondagavond en tijdens de nacht op maandag is hierdoor grote kans op gladheid. Vooral in het noordoosten kan het ijzelen. De gladheid kan het verkeer in deze regio tijdens de spits maandagochtend nog parten spelen.

Zondagmiddag neemt de bewolking toe en de zuidoostenwind zwelt aan. Hierdoor ligt de gevoelstemperatuur ruim onder het vriespunt, vooral in het noorden waar de koude lucht nog stevig in het zadel zit. Tegelijkertijd nadert zachtere lucht uit het zuidwesten onze landsgrenzen. De waarden op de thermometers beginnen gestaag te stijgen. In Zeeland worden tijdens de middag waarden van +1 verwacht. In Groningen en Drenthe blijft het kwik steken op circa -2 graden. Het is dan nog droog.

Vanaf zondagavond kans op gladheid
Tijdens de namiddag en aan het begin van de avond bereikt een neerslaggebied het zuidwesten. Het verruilen van koude voor zachtere lucht is dan nog niet tot een ver stadium gevorderd. De aanwezigheid van de koude lucht met de neerslag maakt dat in de kans op gladheid vrij groot is. Als de temperaturen van het wegdek nog onder het vriespunt liggen, en neerslag de grond bereikt als regen, bevriest dit na enige tijd en er wordt een ijslaagje gevormd.

Vooral in het noorden en noordoosten is tijdens het tweede deel van de avond en tijdens de nacht naar maandag kans op ijzel. In dit geval gaat het om onderkoelde waterdruppeltjes die direct bevriezen bij contact met de weg of andere objecten waarvan de temperatuur rond of onder het vriespunt ligt. Als de druppeltjes al iets eerder bevriezen, nog voordat ze de grond raken, spreken we van ijsregen. Er vallen dan kleine korreltjes uit de lucht.

Maandagochtend mogelijk nog hinder door de gladheid
Het harde ijslaagje dat ontstaat door ijzel is moeilijk te bestrijden met strooizout als het eenmaal is gevormd. Daarom is het een verraderlijke vorm van gladheid waar we zondagavond en tijdens de nacht naar maandag rekening mee moeten houden. De gladheid kan het verkeer tijdens de ochtendspits op maandag nog parten spelen.

Back to top button