Zomervakantie weerbericht: beste weer in het weekend

Nederland – Na een frisse en wisselvallige week is er goed nieuws voor vakantiegangers in eigen land. Het laatste weekend van de vakantie voor regio noord verloopt namelijk met aangenaam zomerweer. Vrijdag kan nog een enkele bui vallen, maar zaterdag is het grotendeels droog. De zon schijnt geregeld en het wordt 22 tot 26 graden. Zondag neemt de onzekerheid toe en na het weekend keren we waarschijnlijk terug naar een licht wisselvallig weertype.

Vakantiegangers in eigen land die hopen op zonnig en droog weer moeten nog even geduld hebben. Vanochtend is het overwegend bewolkt en valt af en toe wat lichte regen. Vanmiddag wordt het geleidelijk droger en breekt de zon net iets vaker door dan in de ochtend. Door een wind uit het westen is het wel vrij koel met 17-19 graden. Als de zon wat langer weet te schijnen kan het 20 of 21 graden worden. Vooral uit de wind, bijvoorbeeld langs een bosrand of achter een schutting, is het aangenaam om te genieten van het zonnetje.

Donderdag volgt een herhaling van het weerbeeld van woensdag. De dag start met bewolking en af en toe valt wat lichte regen. De middag heeft de beste papieren. Het noorden blijft wel gevoelig voor bewolking en wat gespetter. Vooral in het uiterste zuiden is de zon waarschijnlijk vaker te zien. Door een aanhoudende westenwind wordt het niet warmer dan een graad of 20 .

Warmer weekend
Het betere vakantieweer volgt in het weekend. Vrijdag kan nog een enkele bui tot ontwikkeling komen. Lang niet overal komt het tot een bui en tijdens droge perioden wisselen zon en stapelwolken elkaar af. De temperatuur stijgt naar 20-23 graden. Zaterdag wordt de beste dag voor vakantie-activiteiten. Het blijft grotendeels droog, de zon schijnt geregeld en het wordt 22-26 graden.

Mogelijk dat we zondag ook nog een mooie zomerdag krijgen, maar de onzekerheid in de verwachting neemt toe en enkele regen- en onweersbuien kunnen het warme en zonnige zomerweer de das omdoen. Na het weekend is de kans groot dat we terugkeren een licht wisselvallig weertype waarbij zon, wolken en enkele buien elkaar afwisselen bij 20-25 graden. Tijdens droge momenten is het dan prima weer om naar buiten te gaan.

Zon geleidelijk minder krachtig
In augustus is de zon niet meer zo krachtig als in juni en juli en in de loop van de maand neemt de zonkracht in rap tempo af. Wanneer de zon een tijdje voluit schijnt wordt aan het begin van de middag nog wel zonkracht 5 of 6 bereikt. Zonder een likje zonnebrandcrème kan een onbeschermde huid binnen 20 tot 40 minuten verbranden!

Back to top button