fbpx
13.3 C
Delfzijl
zaterdag 26 september 2020
Home Weer en natuur Zomervakantie in Nederland wordt warm en droog

Zomervakantie in Nederland wordt warm en droog

Nederland – Dit jaar vieren veel mensen noodgedwongen zomervakantie in eigen land of zelfs in hun eigen thuisomgeving. Het ziet er naar uit dat het daarbij vaak heerlijk zomerweer is met langdurige zomerse warmte. Een enkele week verloopt wisselvallig, maar ook is het soms flink zweten wanneer tropische warmte uit Zuid-Europa ons land bezoekt. Regenen doet het slechts af en toe en daardoor verergert de heersende droogte.

Zowel in juli als augustus zullen droge dagen dit jaar waarschijnlijk overheersen. De wind waait meestal uit het oosten en dat levert veel zomerse dagen en zonneschijn op. Vaak ligt de temperatuur op een, voor vakantievierders, aangenaam niveau van 25-30 graden. Leg die zwembroek dus alvast maar klaar!

Jaco van Wezel, meteoroloog van Weeronline: “De verwachting voor de zomervakantie heeft veel overeenkomsten met het weer in de zomer van 2018. Toen kregen we te maken met langdurige zomerse warmte, ernstige droogte en enkele flinke hittepieken.

Kans op hittegolven
De wind zal deze zomer soms de zuidoosthoek opzoeken en dan kan het direct tropisch warm worden met maxima van 30 graden of meer.Er is kans op een of meerdere hittegolven en extreme temperaturen van 35-40 graden, zoals in de zomers van 2018 en 2019, zijn niet uit te sluiten. Soms mondt de hitte uit in lokale regen- en onweersbuien.

Toch zal ook een weekje Hollandse wisselvalligheid deze zomer niet ontbreken. In beide maanden is daar kans op. Wanneer de wind tijdelijk vanaf de Noordzee waait is er kans op enkele buien en met maximaal 20 graden aan zee tot 25 graden in het oosten is het dan minder warm.

Ernstige droogte
De verwachting van veel droge en warme dagen is ongunstig voor de natuur en landbouw. Dat ligt niet alleen aan een gebrek aan regen, maar er verdampt bij warm en zonnig weer ook extra veel vocht uit de bodem. De droogte waar we als sinds april mee te maken zal in de zomer dus verergeren. Dit betekent dat er grote kans is op mislukte oogsten en natuurbranden. Het gras ziet er deze zomer vaak geel uit en bomen laten van droogte hun bladeren vallen. Soms komt het wel tot regen- en onweersbuien, maar die maken geen einde aan de droogte.