Zomertijd begint met frisse noordenwind

Nederland – De ingang van de zomertijd gaat niet gepaard met zomerse temperaturen. Vanaf morgen krijgen we met een noordenwind te maken die de temperatuur tempert. Zondag is het met 11 tot 16 graden nog wel iets zachter dan normaal, maar frisser dan we van deze week gewend zijn. Na het weekend zet de temperatuurdaling waarschijnlijk door.

De dagen worden langer, maar de temperatuur wordt komende dagen juist wat lager. donderdag komt de wind noordoosten en tijdens het weekend krijgen we zelfs met een frisse noordenwind te maken. Donderdag is het 16 tot 18 graden en zondag op de eerste dag van de zomertijd komen de maxima nog maar uit tussen 11 graden op de Waddeneilanden en 16 graden in het zuidoosten. Daarmee is het alsnog zachter dan de normale waarden voor eind maart van 10 tot 12 graden. Vanuit het noorden trekken ook meer wolkenvelden voor de zon langs. Het blijft wel droog.

Voorlopig geen zomerse temperaturen
Tijdens de eerste week van de zomertijd hinten de weermodellen op een verdere daling van de temperatuur. Waarschijnlijk wordt het halverwege de week maximaal 10 graden en is tijdens de nachten vooral in het binnenland kans op enkele graden vorst. Er zijn zonnige perioden, maar ook stapelwolken die midden op de dag de zon een tijd tegen kunnen houden. Ook is er kans op een lichte bui. Zomerse temperaturen van meer dan 25 graden zitten voorlopig dus nog niet in de verwachting, maar dat zou ook bijzonder vroeg zijn.

Discussie over zomertijd of wintertijd
De overgang van winter- naar zomertijd is in deze periode van het jaar altijd onderwerp van gesprek. Een permanente zomertijd of wintertijd levert veel nadelen op. Bij een permanente zomertijd zou de zon in de winter pas om kwart voor 10 ’s ochtends opkomen. Zouden we de klok niet verzetten en de standaard wintertijd behouden, wordt het hartje zomer al rond 4 uur licht. Weeronline bedacht daarom de gulden middenweg met de vierseizoenentijdBack to top button