Zomer zonder zomerweer

Nederland – Normaal zijn juli en augustus de warmste maanden van de zomer, maar na de warmste juni ooit gemeten werd het deze zomer kouder dan gemiddeld. De zomer in totaal was met gemiddeld 17,7 graden nog net 0,3 graden warmer dan normaal. Elke maand was het regionaal erg nat en op andere plaatsen juist droog. Aan het eind van de maand heeft de zon deze zomer 40 uur minder geschenen dan gemiddeld. Dat lag niet aan juni, toen scheen de zon juist 30 uur langer dan gebruikelijk.

Met een eindstand in De Bilt van gemiddeld 17,7 graden tegenover 17,4 graden lijkt de zomer qua temperatuur zo slecht nog niet. Toch komt deze waarde voor een groot deel op conto van juni die twee graden warmer was dan normaal. Juli was 0,3 graden kouder dan de 18,3 graden in een gemiddelde julimaand en augustus is met 17 graden zelfs 0,9 graden te koud.

Daarnaast ontbrak het aan zomers warme dagen met 25 graden of meer. In totaal werd het deze zomer 17 keer zomers warm in De Bilt. Dat is niet alleen minder dan het gemiddelde van 22, maar 12 van deze dagen vielen ook nog eens in juni. Bovendien vielen 11 van die 12 in de eerste 18 dagen van de maand. Tijdens de periode met de schoolvakanties bleven zomerse temperaturen grotendeels uit. In juli werd het vier keer zomers warm en augustus telt slechts één schamele zomers warme dag.

image

Hoewel zomerse warmte vaak uitbleef was het ook niet echt koud. Vaak lag de temperatuur rond 20 graden en geen enkele keer kwam de temperatuur in de buurt van kouderecords. Het aantal warme dagen met maxima van 20 graden of meer komt uit op ongeveer 70 tegen 64 normaal. Daarmee was het op veel dagen deze zomer qua temperatuur prima weer voor buitenactiviteiten.

Een goed begin…
De zomer leek juist zo goed te beginnen met vooral in de eerste helft van juni veel zon, warmte en halverwege de maand een regionale hittegolf. Daarmee hadden we het te koude voorjaar eindelijk van ons afgeschud. Met gemiddeld 18,2 graden tegenover 16,2 normaal was het zelfs de warmste junimaand ooit gemeten.

De zon scheen de eerste maand ruim 30 uur meer dan de normaal van 214 uur. Een geplande zomervakantie in eigen land leek een goed alternatief voor het zonzekere zuiden van Europa. Daarna werd het minder zonnig. In juli sloeg het overschot om in een zontekort van 20 uur, terwijl deze maand met 221 uur gemiddeld juist de zonnigste zomermaand is. Augustus is ronduit somber en zal eindigen met zo’n 40 uur minder zon dan. Normaal is augustus goed voor 205 uur zon. Hierdoor is de zomer wat somberder dan normaal.

image

Nat, natter, natst
De neerslag deze zomer kenmerkt zich door grote verschillen. Niet alleen de maandsom regen week per regio sterk af. Op dagen met onweersbuien waren er ook grote verschillen en kon op de ene plaats wateroverlast ontstaan, terwijl enkele dorpen verderop nauwelijks regen viel. Op 29 juni was in Maastricht sprake van een recordhoeveelheid neerslag.

Juni was vooral in het noordwesten, westen en in Limburg natter dan normaal. In het midden en noordoosten viel minder regen dan gebruikelijk.

In juli was het juist in het westen en noordwesten droger en was het in de oostelijke provincies natter en somberder dan normaal. In Den Oever viel slechts 38 mm regen. De verschillen hieven elkaar grotendeels op en de maand was iets somberder dan normaal met een gemiddelde hoeveelheid regen. Dat is opvallend, want toen in Limburg op 15 juli een weeralarm (code rood) van kracht was vanwege zware neerslag en overstromingen, werden in het westen de akkers beregend om droogte tegen te gaan.

Augustus verliep vooral in het noorden, de regio rond de Veluwe en in Zuid-Limburg nat. Gemiddeld over 13 landelijke stations komt het neerslagtotaal uit op bijna 270 mm tegenover 235 mm normaal. Toch is het regionaal veel natter. Vooral in Friesland was de zomer erg nat met op meerdere plekken meer dan 100 mm per maand. Bij het Friese Bergum viel deze zomermaanden respectievelijk 101, 178 en 127 mm en komt het totaal uit op 406 mm. In Eernewoude viel zelfs circa 420 mm.

In het Noord-Hollandse Bergen staat de teller op 383 mm neerslag deze zomer en daar kan nog een millimetertje bijkomen. Vooral juni was met 220 mm bijzonder nat, in juli en augustus viel 99 en 64 mm regen.

De natste plek was deze zomer waarschijnlijk Ubachsberg, daar is de afgelopen maanden 431 mm regen gevallen. Juli was met 107 mm al nat, maar daarna volgde nog 241 mm in juli en 83 in augustus. Dat het lokaal zo nat was zou je niet zeggen. Gemiddeld over het land viel deze zomer ruim 260 mm regen en op basis daarvan is het iets natter dan de 235 mm in een gemiddelde zomer.

image

In Gorinchem viel minder dan 170 mm en is daarmee een van de droogste plekken deze zomer. In een gemiddelde zomer valt in Gorinchem 243 mm regen.

Back to top button