Zo zorg je ervoor dat je tuin klaar is voor het voorjaar!

Nederland – De eerste zonnestralen zijn inmiddels weer neergedaald op de aarde, waardoor we steeds vaker buiten te vinden zijn. Heb je een tuin? Dan maak je hier waarschijnlijk dankbaar gebruik van als het mooi weer is. Om extra te genieten van je tuin, wil je ongetwijfeld dat hij er netjes bij ligt. Kun je hier nog wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan vooral verder. In deze tekst geven wij je namelijk een aantal handige tips om je tuin klaar te maken voor het voorjaar.

Ruim rommel op en verwijder onkruid
In de herfst en de winter kijken veel Nederlanders niet op of om naar hun tuin. Geldt dit ook voor jou? Dan is het er ongetwijfeld een rommeltje. Zo ligt het blad van bomen, struiken en planten waarschijnlijk verspreid door je tuin. Begin daarom eerst met het opruimen van de rommel. Veeg de bestrating schoon en verwijder alle blad van het gras en uit de borders.

Heb je alle rommel opgeruimd? Dan ben je er nog niet. De kans bestaat namelijk dat er ook alweer onkruid groeit in je tuin. Verwijder dit zoveel mogelijk uit borders. Probeer de plantjes volledig uit de grond te trekken. In dat geval kunnen ze namelijk niet meer terug groeien. Vergeet niet om ook het onkruid tussen de bestrating weg te halen.

Snoei bomen, planten en struiken
Niet alle takken van bomen en struiken overleven de wintermaanden. Zie je dode takken in je tuin? Haal deze dan zoveel mogelijk weg. Als je voornamelijk wintergroene planten hebt, zijn deze in de herfst en winter mogelijk verder gegroeid. Hierdoor kan er sprake zijn van overhangende takken. Snoei deze dan in het voorjaar, zodat je tuin een nette uitstraling krijgt. Door te snoeien stimuleer je bovendien de bloei van bomen, struiken en planten.

Verwijder groene aanslag van de bestrating
Als je aan het einde van de winter een blik op je terras werpt, valt het je mogelijk op dat deze onder de groene aanslag zit. Deze aanslag verdwijnt meestal niet vanzelf, waardoor je de handen uit de mouwen moet steken. Om te voorkomen dat je uren aan het schrobben bent, gooi je één of meerdere emmers met lauwwarm water en groene zeep over je terras. Laat dit een uurtje intrekken en veeg het mengsel vervolgens met een harde bezem van het terras.

Maak tuinmeubelen schoon
Heb je jouw tuinmeubelen in de herfst en winter buiten laten staan? Dan zijn deze waarschijnlijk behoorlijk smerig geworden. Maak ze daarom goed schoon aan het begin van het voorjaar. Probeer ze eerst eens met een doekje af te nemen. Mogelijk worden ze hierdoor al goed schoon. Als dit niet het gewenste effect heeft, kun je de tuinmeubelen schoonspuiten met een hogedrukspuit.

Verzeker de spullen in je tuin
Omdat de spullen in je tuin samen aardig wat geld waard zijn, is het verstandig om deze te verzekeren. Woon je in een koophuis? Dan zijn zaken als een pergola, veranda of overkapping standaard meeverzekerd op je opstalverzekering. Tuinmeubelen en andere losse spullen verzeker je door een inboedelverzekering af te sluiten. Maar wat is een inboedelverzekering eigenlijk? Deze verzekering dekt alle losse spullen in huis, de garage, de tuin en een tuinhuisje die je met een verhuizing mee kunt nemen tegen schade door bijvoorbeeld brand of water.

Back to top button