Zo vervang je de bougies van je auto

Nederland – Als de motor van je auto niet goed meer loopt en regelmatig stottert, dan is het verstandig om even naar de bougies te kijken. Dit onderdeel wordt namelijk gekenmerkt door slijtage en dit zijn typische symptomen waaraan je kunt merken dat het toe is aan vervanging. Toch is dit niet altijd noodzakelijk, meestal is een schoonmaakbeurt al voldoende om nieuw leven te krijgen in de bougies. 

Het reinigen van bougies
Het grondig reinigen van de bougies kan dus al voldoende zijn. Hiermee begin je door ze te demonteren. Markeer wel even welk bougie bij welk cilinder hoort. Met een messing staalborstel kun je het roet en vuil van de bougie verwijderen. Ook moet je de elektrodenafstand controleren, dit kan met een zogenoemde bougievoelermaat. Als het hoger is dan de normale 0,6 millimeter dan moet de metalen massa-elektrode bijgesteld worden door de bougie licht op het motorblok te kloppen. 

Het vervangen van bougies
Als het reinigen toch niet genoeg is, dan moeten de bougies dus vervangen worden. Hiervoor heb je uiteraard ook nieuwe nodig, die kun je kopen bij de online winkel auto-onderdelenexpert.nl. Daarna kun je de bougies uit de motorruimte halen, net zoals de bougiestekkers. Onthoud wel bij welk cilinder ze horen. De oude bougies kun je overigens naar een autosloperij brengen, maar dit mag ook gebracht worden bij een recyclagepark bij jou in de buurt. Vervolgens kun je de nieuwe bougies in het bijbehorende schroefdraadgat draaien, doe dit met de hand. Ze moeten eerst nog puur losjes aangedraaid worden. 

De laatste stappen
Nu kun je de momentensleutel met de bougiedop het draaimoment dat de fabrikant aangegeven heeft en de bout zo lang vastdraaien totdat het doorslipt. Als dit gelukt is dan kun je ook de bougiestekker er weer insteken. Vervolgens mag de kap of het deksel van de bougies ook weer geplaatst worden in de motorruimte als je deze eerder los had gehaald. In principe heb je dit klusje zo afgerond, maar het is verstandig om alles nog even te controleren. Dit doe je door de motorkap open te laten als je de motor eerst start geeft.

Back to top button