7.7 C
Delfzijl
13 mei 2021 02:38

Zes dorpen en buurten energieneutraal in 2019

Loppersum – De provincie Groningen heeft initiatieven uit vijf dorpen en een buurt geselecteerd om in 2019 energieneutraal te zijn. Uit deze regio zijn dat Zonnedorpen Leermens, ‘t Zandt, Zeerijp, Zijldijk;  Lopster Energie Coöperatie en Steendam gas(t)vrij.

In 2050 moet alle energie in Groningen duurzaam zijn opgewekt. Inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties gaan hier samen met provincie keihard aan werken. Het gaat daarbij zowel om energiebesparing als om duurzame energie stimuleren en de afhankelijkheid van fossiele energie afbouwen.

Eén van de doelen in het programma energietransitie 2016-2019 van de provincie Groningen is 5 dorpen helpen energieneutraal te worden . Op 28 november kwamen 28 energie-initiatieven van betrokken bewoners uit de hele provincie bijeen om hun plan te presenteren. In samenwerking met de Hanze Hogeschool, GREK, de Natuur en Milieu Federatie Groningen, Buurkracht  en Grunneger Power zijn door de provincie niet vijf, maar zes initiatieven geselecteerd.

Ondersteuning vanuit de provincie

De initiatieven blijken vooral behoefte te helpen aan hulp en advies op het gebied van regelgeving rond ruimtelijke inpassing, financiering en publiciteit. Deze initiatieven krijgen vanuit de Provincie een contactpersoon toegewezen die hen met deze en andere vraagstukken gaat helpen.

Ook de initiatieven die niet gekozen zijn, kunnen op support van de provincie rekenen. Dit zal alleen minder intensief zijn. Voor hen blijft de provincie netwerk- en themabijeenkomsten organiseren en zijn de diensten beschikbaar van GREK/Buurkracht, de Natuur en Milieu Federatie, Grunneger Power  en de Hanze Hogeschool (excursie, Energy Game, energie scan door studenten).

Een aantal van de gekozen initiatieven hebben zichzelf al gepresenteerd op www.facebook.com/energieingroningen.

Volg ons op

11,145FansLike
1,424VolgersVolg
5,291VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
DierDier
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
TuinTuin

Populaire berichten