Zelfrijdende bus gaat rijden in Loppersum

Loppersum – Op dinsdag 10 oktober is het de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag is ook in de gemeente Loppersum van alles te doen op het gebied van duurzaamheid.

Zelfrijdende bus in Loppersum

Vanaf de Dag van de Duurzaamheid tot 1 november 2017 wordt er in Loppersum geëxperimenteerd met een zelfrijdend busje. Het zelfrijdende busje is een experiment van de Provincie Groningen en 5Groningen en is een programma van de Economic Board Groningen. Er wordt getest met het verzenden van camerabeelden als onderdeel om in de toekomst de bus zonder chauffeur op afstand te kunnen besturen. Het busje gaat drie dagen in de week (woensdag, donderdag en vrijdag), 4 tot 6 uur per dag rijden op een afgesloten stuk van het verlengde van de Parallelweg in Loppersum. 

Voorleesactie met thema voedsel

De dag begint met een voorleesactie op scholen in de gemeente Loppersum. Leerlingen van zes basisscholen worden voorgelezen door de burgemeester, wethouders en leden van het Platform Duurzaamheid. Dit jaar is voedsel het thema. Bij dit thema hebben studenten van de lerarenopleiding een verhalenbundel geschreven en alle illustraties zijn gemaakt door kinderen. Door voorlezen komt het gesprek met leerlingen op gang over natuur, milieu en duurzaamheid. De voorleesactie maakt onderdeel uit van een uitgebreid programma van natuur- en duurzaamheidsactiviteiten die alle basisscholen in 2017 van de gemeente Loppersum krijgen aangeboden. Deze activiteiten worden gecoördineerd en uitgevoerd door het IVN, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. In dit kader hebben de scholen in de gemeente Loppersum in het voorjaar al mee kunnen doen aan een project over afval en bewegen. Dit najaar staat onder andere een groot energieproject op het programma: Energieke Scholen!

Energie besparen op school

Leerlingen van OBS De Zandplaat uit ‘t Zandt hebben al nagedacht over het onderwerp energie. Zij hebben meegedaan aan het project Energy Challenges. Twee van hen hebben ideeën aangedragen over hoe er energie bespaard kan worden op hun school en in de gymzaal. Wethouder Bé Schollema (Duurzaamheid en Milieu) zal hier aandacht aan besteden tijdens de voorleesactie bij OBS De Zandplaat.

 

Platform Duurzaamheid

De Dag van de Duurzaamheid wordt afgesloten met een bijeenkomst van Platform Duurzaamheid gemeente Loppersum. Om 19.30 uur staat de biologische koffie klaar in het gemeentehuis. De bijeenkomst wordt afgesloten met het uitwisselen van duurzame ideeën, informatie en inspiratie opdoen en bijpraten onder het genot van een duurzaam hapje en drankje. Iedereen is welkom. Graag vooraf aanmelden via telefoonnummer 0596-548200 of e.biemold@loppersum.nl.

Back to top button