maandag 2 augustus 2021
19.9 C
Delfzijl

Zeker twee miljoen Nederlanders hebben last van nek- of rugklachten

spot_img

Nederland – Er zijn zeker twee miljoen Nederlanders die kampen met nek- en rugklachten. Meer vrouwen dan mannen hebben last van de fysieke klachten, met 133 op de 1.000 vrouwen tegenover 100 op de 1.000 mannen die last hebben van nek- en rugklachten. Het aantal mensen met klachten neemt toe met de leeftijd. 

Rugpijn van alle tijden
Volgens het Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie is rugpijn van alle tijden. Het aantal mensen dat met de klachten te maken heeft groeit zo’n beetje mee met de bevolkingsgroei. De specifieke oorzaak wisselt per geval, maar beweging is aan te raden ter voorkoming van rugpijn. Het gaat om verschillende soorten beweging, waarin bijvoorbeeld wordt afgewisseld tussen krachttraining en wandelen of yoga en hardlopen. Rugpijn is niet altijd te vermijden. Er zijn talloze oorzaken, waaronder slijtage. Dit komt voornamelijk voor bij oudere mensen. 

Tegenwoordig is echter te zien dat mensen steeds meer stilzitten. Vaak al op jonge leeftijd zitten Nederlanders uren achter elkaar in een starre houding: op de smartphone, laptop, voor de tv, in de auto of aan het bureau. Niet alleen heeft dit vele zitten negatieve gevolgen voor het aantal rug- en nekklachten en veroorzaakt het andere klachten aan het bewegingsapparaat, maar ook zijn er aanwijzingen te vinden voor een verhoogd risico op ziektes als depressie, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en overgewicht. Te veel zitten doet nogal wat met het lichaam

Rug- en nekklachten door thuiswerken
Dit jaar zijn Nederlanders massaal thuis gaan werken. In veel gevallen gaat dit gepaard met toegenomen rugklachten. Deze klachten worden veroorzaakt door een slechte houding en minder beweging. De meest voorkomende klacht is rugpijn in de onderrug, wat snel uitstraalt naar andere spieren. Hierdoor ontstaan problemen bij het zitten en opstaan. Een goede houding tijdens het zitten is van essentieel belang in het voorkomen en genezen van rug- en nekklachten. 

Om een goede houding aan te nemen kan onder andere gebruik gemaakt worden van een rugsteun of corrigerend kussen. Een lendensteun voorkomt doorzakken en overbelasting van de tussenwervelschijven. Bij acute rugpijn kan een rugbrace of rugband een goede oplossing zijn. Volgens de kenniswebsite AllAboutHer zijn het aantal zoekopdrachten naar dergelijke oplossingen flink toegenomen sinds de start van de coronacrisis.  Niet alleen werkt men meer vanuit huis, maar ook zijn de mogelijkheden om te bewegen flink afgenomen door sluiting van de sportscholen en andere maatregelen.

Inrichting van de juiste werkplek
Een derde van de Nederlanders heeft weleens een bezoek aan een zorgverlener overgeslagen, omdat ze de zorgkosten niet konden of wilden betalen. Het creëren van een ergonomische werkplek kan veel problemen voorkomen. Hierdoor is een bezoek aan de fysiotherapeut hopelijk overbodig. Zo is het belangrijk dat het computerscherm op een armlengte afstand van de gebruiker staat en de bovenkant van het computerscherm op ooghoogte is. Bij een juiste zithouding zit men met de voeten plat op de vloer en de knieën gebogen onder een hoek van 90 tot 100 graden. De achterkant van de knieën moet zo’n drie vingerbreedtes van de rand van de stoel verwijderd zijn. 

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,268VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
DierDier
TuinTuin
KlussenKlussen
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten