Wordt u gebeld door een nummer met +22 of +44? Neem dan niet op !

Sint 2023Sint 2023

Nederland – Wordt u gebeld door een onbekend buitenlands nummer dat begint met +22 of +44? Neem dan niet op en bel niet terug ! Terugbellen naar zo’n nummer kan je namelijk flink wat geld kosten. Achter de nummers kunnen fraudeurs actief zijn. De Fraudehelpdesk en meerdere providers komen met die waarschuwing.

Aan het lijntje
‘Wanneer je terugbelt dan hoor je niks, maar er wordt wel een verbinding tot stand gebracht waar kosten aan verbonden zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je gehackt bent, dit is niet mogelijk.’ schrijft de provider Tele2 op haar website. ‘Heb je toch opgenomen, dan zijn daar geen kosten aan verbonden. Dit gebeurt pas als je zelf terugbelt.’

Fraudeurs
Het lijkt erop dat deze zogenoemde wangiri-fraudeurs de laatste maanden actiever zijn geworden in Nederland. In de eerste twee maanden van 2016 kreeg de Fraudehelpdesk al meer meldingen over deze fraude binnen dan over heel 2015. Het gaat om telefoonnummers uit verre landen, zoals Madagaskar en Afghanistan. Mensen melden bijvoorbeeld dat ze worden gebeld omdat er een postpakket voor ze zou klaarstaan.

Tips
Wat moet je doen als er vreemd nummer in beeld staat? Vijf tips van de Fraudehelpdesk:

  • Spreekt de beller Engels met een sterk Indiaas of Pakistaans accent? Dan is de kans groot dat het gaat om een Microsoftbeller. Die gebruiken de smoes dat er iets mis is met je computer. Simpel advies: ophangen!
  • Als je ophangt, dan kan het gebeuren dat de beller een zielig verhaal afsteekt over verlies van zijn baan en de positie van zijn familie. Laat je niet van de wijs brengen en verbreek de verbinding.
  • Geef nooit de besturing over je computer uit handen. Download ook niet iets op verzoek van de beller, de kans is groot dat de oplichter daarna van afstand jouw computer kan bedienen.
  • Als er zogenaamd een postpakketje klaarligt en de beller vraagt om allerlei persoonsgegevens, dan zal het ook om oplichters gaan. Betaal niet voor iets, omdat je zogenaamd een ‘gratis geschenk’ krijgt.

Back to top button