fbpx
14.9 C
Delfzijl
donderdag 24 september 2020
Home Weer en natuur Woensdag met 30 graden begin van serie tropische dagen

Woensdag met 30 graden begin van serie tropische dagen

Nederland – De zomer is net begonnen en meteen krijgen we een hittegolf. De kans op een regionale hittegolf is in het zuiden en zuidoosten met 70% vrij groot. De kans op een officiële hittegolf in De Bilt is met 40% wat kleiner. Het wordt sowieso zonnig en zeer warm met woensdag tot en met vrijdag maxima van 27-33 graden. Volgend weekend wordt het geleidelijk minder warm.

De regen die later vanmiddag kan vallen is meteen de laatste neerslag van de komende tijd. Morgen beginnen we aan een droge en vrij zonnige periode. Door een westenwind is de temperatuur maandag met 19-24 graden nog heel normaal.

Dinsdag schijnt de volle zon en staat er weinig wind. De temperatuur stijgt naar 22-25 graden in de kustgebieden en op de Wadden en naar een zomerse 26-28 graden landinwaarts. In het (zuid)oosten van Brabant kan het 29 graden worden. Deze zomerse dag zal het begin zijn van de hittegolf. Toch kunnen we pas van een hittegolf spreken als de serie van vijf zomerse en drie tropische dagen compleet is. Dat is dus pas op zaterdag.

Hittegolf met lokaal 33 graden
Woensdag tot en met vrijdag is het zeer warm met op grote schaal 27-29 graden en in het zuiden, oosten en op de Veluwe wordt het 30 tot lokaal 33 graden. En het wordt niet alleen tropisch, we krijgen ook een felle zon met UV-index 7,3 in het noorden tot 7,8 in het zuiden. De kans op een regionale hittegolf is 70% en in De Bilt is 40% kans op een officiële hittegolf.

Ook zaterdag kan het nog tropisch warm worden, maar dat is wel wat onzeker. In de loop van het weekend zal de temperatuur naar 23-28 graden dalen. Vooralsnog lijkt dat op zondag te gebeuren, maar mogelijk verdwijnt de echte warmte al op zaterdag. De wind draait dan naar het zuidwesten en daarmee neemt de kans op een bui toe.