Wisselvallige en vrij koude pinksterdagen verwacht

Nederland – Het lange hemelvaartsweekend is bijna weer voorbij en volgend weekend dient zich met Pinksteren het volgende lange weekend aan. De kans op wisselvallig weer is opnieuw groot en met temperaturen van 13 tot 17 graden is het aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar. Ook is kans op buien, maar zo nu en dan schijnt ook de zon.

Het weerbeeld tijdens het lange pinksterweekend lijkt veel op dat van dit weekend. De zon schijnt af en toe, maar het komt ook tot enkele buien. De regenmeters maken deze maand sowieso al overuren en ook in het pinksterweekend blijft het niet droog. Toch zijn de buien vaak minder fel en tussen de buien door is de krachtige mei-zon goed voelbaar.

De kans dat de temperatuur lager is dan gebruikelijk is met ruim 80% erg groot. Normaal is het eind mei 17 tot 20 graden, maar de kans dat de temperatuur volgend weekend ergens tussen 12 en 16 graden uitkomt is groot. Pinkstermaandag kan het mogelijk wel iets warmer worden.

Net zo koud als vijf jaar geleden?
De koudste Pinksteren sinds 1951 hadden we in 2016. Op eerste pinksterdag, dat jaar op 15 mei, werd het in De Bilt slechts 12,1 graden en op tweede pinksterdag 13,6 graden. Dat is slechts een paar tienden boven de allerlaagste temperatuur op eerste pinksterdag, want dat is slechts 11,7 graden. Deze temperatuur werd op 31 mei 1936 genoteerd.

Op pinkstermaandag 13 mei 1940 werd het niet warmer dan 10,2 graden in De Bilt. Recenter valt de koude tweede pinksterdag van 2013 op. Op 20 mei 2013 werd het niet warmer dan 12,3 graden. Gemiddeld is het met Pinksteren 19,7 graden. Het warmst was het in 1903. Zowel op eerste als op tweede pinksterdag werd het in De Bilt ruim 29 graden.

Komende week ook wisselvallig
De aanloop naar Pinksteren ziet er komende week wisselvallig uit. Vooral het eerste deel van de week komt het tot flinke buien die landinwaarts vergezeld kunnen gaan met onweer. Later in de week neemt de kans op onweer af. De nattigheid houdt aan en met temperaturen van 13 tot 18 graden is het aanhoudend koud voor de tweede helft van mei.Back to top button