Wisselvallig weer tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Nederland – Vandaag is het onstuimig en buiig. Er staat een forse wind met kans op zware windstoten tussen 80 en 90 km/uur. Tijdens Dodenherdenking blaast de wind nog altijd stevig door en het is buiten koud en guur. Bevrijdingsdag verloopt ook wisselvallig met een stevige wind en geregeld buien, mogelijk ook met hagel en onweer. Met 9 tot 11 graden wordt dit jaar zeer waarschijnlijk toegevoegd aan de

top-10 koudste Bevrijdingsdagen ooit gemeten
Vandaag wordt een onstuimige dag met veel wind en talrijke buien. In de kustgebieden is de westen- tot zuidwestenwind hard en soms stormachtig, windkracht 7 tot 8. Tijdens buien is kans op zware windstoten van circa 90 km/uur. Ook boven land is de wind nadrukkelijk aanwezig en waait het (vrij) krachtig met kans op zware windstoten tot 80 km/uur. Om het droog te houden tijdens een bui komt een regenjas beter van pas dan een paraplu.

Wapperende vlaggen: stevige wind tijdens Dodenherdenking
In de loop van de middag neemt de wind iets af, vooral in de zuidelijke helft van het land. Tijdens de Dodenherdenking op De Dam, maar ook op andere locaties, blaast de wind nog stevig door en het is buiten koud en guur. De gevoelstemperatuur komt aan het begin van de avond uit op 3 tot hooguit 5 graden. Daarbij waait het vooral in de noordelijke kustgebieden nog een tijd stormachtig met aanhoudend kans op zware windstoten. In de rest van het land is de westenwind matig tot krachtig en aan zee soms nog hard. Er trekt vanavond een aantal felle buien over het land. Vooral in de zuidelijke helft is daarbij naast windstoten ook kans op onweer en hagel.

Kans op bijzonder koude Bevrijdingsdag
Tijdens Bevrijdingsdag waait het weliswaar minder hard dan dinsdag, maar met een matige tot krachtige westen- tot noordwestenwind is het allesbehalve rustig. Met deze windrichting wordt naast frisse lucht namelijk ook weer een serie buien naar ons land gevoerd. Bij deze buien zwelt de wind nog even aan en mogelijk komt er ook hagel en een klap onweer bij kijken.

Met middagtemperaturen van 9 graden in het noorden en 11 graden in het zuiden maakt deze Bevrijdingsdag grote kans om in het lijstje met top-10 koudste edities te belanden. De laatste toevoeging aan dit lijstje stamt uit 2017 met een maximumtemperatuur van 11,1 graden. De kans is groot dat de temperatuur in De Bilt hier dit jaar onder blijft steken. Het record van de natste Bevrijdingsdag staat op 14 millimeter regen en stamt uit 1957.

Back to top button