fbpx
1.7 C
Delfzijl
24 januari 2021 14:10

Winterse buien op kerstavond

Nederland – Het was deze week boterzacht, maar vandaag gaat de winterknop om. Een stevige noordwestenwind blaast namelijk koude lucht naar ons land. Daardoor is tijdens kerstavond kans op winterse buien. De meeste buien zijn voor de kustprovincies en daarbij kan hagel en natte sneeuw voorkomen. Voor een sneeuwtapijtje is het te warm, maar hagel kan het wel glad maken op de weg.

Liefhebbers van ‘Hollandse’ wolkenluchten komen aan hun trekken vandaag. Vanochtend is het op veel plaatsen bewolkt, maar vanmiddag breekt de zon door. Wie in het westen woont heeft uitzicht op winterse buien die zich boven de Noordzee bevinden en hoog de lucht in torenen. In het binnenland blijft het op een enkele bui na droog. In het westen, vooral in Zeeland, kunnen in de loop van de middag de eerste natte sneeuwvlokken en hagelkorrels naar beneden suizen en dat is een voorproefje op meer winterse buien in de avond.

Meer winterse buien tijdens Kerstavond
Tijdens Kerstavond krijgen het westen en noorden met winterse buien te maken. De felste buien zijn voor de kustgebieden en daarbij is kans op een klap onweer. Winterse neerslag bestaat aan de kust voornamelijk uit hagel. Landinwaarts is ook kans op natte sneeuw. In het zuiden, midden en oosten blijft het bij een enkele bui, waarbij kans is op natte sneeuw. Met 2-4 graden is het niet koud genoeg voor een wit landschap door sneeuw. Door hagel kan het overigens wel wit worden. Dat levert tijdelijke gladheid op.

In de nacht naar vrijdag wordt het op de meeste plaatsen droog en beperken de winterse buien zich tot de westkust. In het binnenland kan het een graadje vriezen. Hierdoor is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten, vooral op bruggen en viaducten. Aan zee blijft het kwik een paar graden boven nul.

Kerst: van licht winters naar stormachtig
Het weer gaat deze Kerst alle kanten op. Eerste Kerstdag trekken nog enkele winterse buien over het land en daarbij is kans op hagel en een paar kletsnatte sneeuwvlokken. Het wordt 5 graden in het noordoosten tot 7 in het zuidwesten. Dat zijn hele normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Er staat een matige en aan zee vrij krachtige tot krachtige noordwestenwind en daardoor ligt de gevoelstemperatuur dicht bij het vriespunt. Het is prima weer voor een kerstwandeling, maar het is dan wel lekker om een warme jas aan te hebben.

Tweede Kerstdag zoekt de wind de zuidwesthoek op en dat betekent dat we ander weer krijgen. Bewolking krijgt de overhand en er trekken een paar buien over het land. In de avond en nacht naar zondag neemt de wind toe en wordt het flink onstuimig. Misschien komt het aan de noordwestkust en op de westelijke Wadden zelfs tot een heuse kerststorm!

Zo koud wordt de tweede week van de kerstvakantie
Het onstuimige weer raken we na het weekend wel kwijt, maar het blijft wisselvallig. Daarbij is soms winterse neerslag mogelijk en de middagtemperatuur ligt rond 4 graden.

Volg ons op

10,795FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten