fbpx
13.1 C
Delfzijl
24 oktober 2020 02:08

Winnaar marathon Londen en Amsterdam aan de start van Stadsloop Appingedam

Appingedam – De 22e Stadsloop in Appingedam op zaterdag 30 juni krijgt dit jaar de absolute wereldtop aan de start. Daniel Wanjiru (26) keert terug naar de Groningse wegklassieker. De Keniaan brak in 2016 door met de winst in de Amsterdam marathon en won een jaar later de prestigieuze Londen marathon. Hij behoort daarmee tot de absolute wereldtop. Ook de Nederlandse topatleet Khalid Choukoud zal van start gaan in Appingedam. Bij de dames wordt veel verwacht van een nieuw Keniaans supertalent, Dorcas Jepchirchir.

Wereldtopper keer terug naar Appingedam
Daniel Wanjiru beschouwt de stadsloop in Appingedam als een ideale wedstrijd om zijn indrukwekkend basissnelheid te onderhouden. De Keniaan stond in 2016 ook al aan de start van de stadsloop en werd toen derde met een tijd van 28.05. Een jaar later brak hij door in de mondiale marathon met de winst in de Londen marathon. Wanjiru heeft nu als doel de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Met een persoonlijk record van 27.43 is hij de grote favoriet voor de eindzege. Wanjiru krijgt gezelschap van een talentvolle landgenoot. Samuel Karani.Hij maakt zijn debuut in Nederland.  Karani maakt deel uit van de trainingsgroep van Jason Mbote.De voormalige Keniaanse toploper is tegenwoordig trainer van Wanjiru. Mbote beschouwt Karani als een belangrijk talent voor de toekomst. Jason Mbote is oud winnaar van de Stadsloop (2006) en zal dit jaar nog een keer borstnummer opspelden.

Zware concurrentie
De strijd om de ereplaatsen in Appingedam was de laatste jaren een ware thriller.  Ook dit jaar mag een spannende finale in de mannenwedstrijd verwacht worden. Naast Wanjiru is ook Abraham Kipyatich een Keniaan met een persoonlijk record van 27 minuten op zijn palmares een serieuze kandidaat voor de eindzege. Wat te denken van Ronald Kirui.Hij mag als jong talent niet onderschat worden. Op zijn 18e levensjaar liep hij al een 28.13 in 2016. In de strijd om de podiumplaatsen is ook de Keniaan Ezra Kering een gegadigde. De Keniaan winnaar van oa de tien kilometer van Leiden heeft een persoonlijk record van 28.35.

Khalid Choukoud
Met de komst van Khalid Choukoud (28.44) is ook de Nederlandse top sterk vertegenwoordigd.  Choukoud is op zoek naar revanche na een onbevredigend voorseizoen. De snelle Choukoud moest uitstappen in de Rotterdam marathon.  Hij heeft zich speciaal voorbereid op een snelle tien kilometer in Appingedam. In het naseizoen wil Choukoud zich manifesteren in het EK-cross in eigen land in Tilburg. De Stadsloop van Appingedam met als inzet de titel snelste Nederlander in de stadsloop Appingedam krijgt daardoor nog meer cachet. Al eerder was de komst van Gert Jan Wassink, Frank Futselaar, Jorit van Malsen en Bart van Nunen (23) aangekondigd. Vooral van Bart van Nunen mag veel verwacht worden. Hij is in topvorm en verbeterde tijdens het NK 10.000 meter zijn persoonlijk record tot 28.49.

Wereldtop dames
Ook bij de dames zal in Appingedam de mondiale atletiektop achter de startstreep staan. Al op voorhand kan er in de damescategorie een bijzonder spannend wedstrijdverloop voorspeld worden. De Keniaanse Dorcas Jepchirchir is nog maar twintig jaar en maakte dit voorjaar indruk door met 31.00 minuten de tien kilometer van Paderborn te winnen. Daarmee staat ze tweede op de wereldranglijst tien kilometer van 2018. Ze verbeterde dit jaar ook haar persoonlijke records op de vijf en de vijftien kilometer. Ze krijgt in Appingedam concurrentie van Joyline Koima (22). Ook al een groot talent uit Kenia met een persoonlijk record van 31.15. Ze maakt in Appingedam haar debuut in Europa. De ervaren Edith Chelimo is de andere gegadigde voor de winst. Zij heeft een persoonlijk record van 31.07. Ze won daarmee in 2016 de Parelloop in Brunssum. Haar winnende tijd van 2016 goed was in dat jaar goed voor een derde plaats op de wereldranglijst tien kilometer.

Parcoursrecords
De parcoursrecords in de Univé Stadsloop zijn van wereldklasse. In 2017 liep de Keniaanse Fancy Chemutai naar de winst met 30.23. In 2013 won de Keniaan Geoffrey Mutai de wedstrijd met een tijd van 27.37.

Voor meer info: www.stadsloopappingedam.nl

Volg ons op

10,412FansLike
1,424VolgersVolg
5,222VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten

Illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen bij minderjarige jongen

Appingedam - Handhavers hebben donderdagmiddag bij een minderjarige jongen in Appingedam een hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen. De politie werd erbij gehaald...