Wethouder Hans Ronde doet aftrap eeuwfeest 100 jaar voetbal in Delfzijl

Delfzijl – Op dinsdag 21 augustus 2018 was het exact honderd jaar geleden dat D.V.V. werd opgericht. Een werkgroep bestaande uit leden van NEC Delfzijl en oud-leden van Neptunia, Eems Boys, Farmsum, Oosterhoek en Meedhuizen staan gedurende het nieuwe seizoen stil bij honderd jaar voetbal in Delfzijl. Wethouder Ronde van de gemeente Delfzijl heeft met het hijsen van de vlag bij het MuzeeAquarium in Delfzijl de aftrap gegeven.

Honderd geleden, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, werd de voetbalsport ook in Delfzijl en omstreken populairder dan ooit daarvoor. Omdat op 21 augustus 1918 voetbal in Delfzijl voor het eerst sinds de oorlog weer een serieuze doorstart maakte, is dit de datum die door de KNVB is opgenomen als officiële oprichtingsdatum van de Delfzijlse Voetbal Vereniging (D.V.V.).

Die club fuseerde na de oorlog met v.v. Farmsum. De nieuwe fusieclub kreeg de naam v.v. Neptunia. In de jaren ’50 scheidt Farmsum zich af van Neptunia en verandert de zaterdagafdeling in v.v. Eems Boys. Daarnaast besluiten de Weiwerders binnen de vereniging zelfstandig verder te gaan als v.v. Oosterhoek. Sinds 1 juli 2014 heeft Delfzijl, net als in 1918, weer één officiële voetbalvereniging: NEC Delfzijl. Van de verenigingen die destijds uit de lijn van D.V.V. zijn voortgekomen zijn verder v.v. Farmsum en v.v. Meedhuizen nog actief.

Gedurende het seizoen 2018/2019 besteedt de werkgroep aandacht aan honderd jaar voetbal in Delfzijl. Zo wordt begin volgend jaar, in samenwerking met MuzeeAquarium een tentoonstelling georganiseerd over het verleden. In diverse kantines van de voetbalverenigingen wordt stilgestaan bij het roemruchte verleden. Ook is de werkgroep bezig met een afsluitende wedstrijd op zaterdag 21 juli 2019. Op de dag af speelde Neptunia precies 56 jaar geleden een zinderende finale om het landskampioenschap bij de amateurs in Apeldoorn tegen De Valk. Om die prestatie nooit meer te vergeten wordt een tastbaar eerbetoon aangelegd op Sportpark Centrum.

Oproep
Heeft u binding met deze geschiedenis van 100 jaar voetbal in Delfzijl bij de genoemde clubs, en heeft u historisch materiaal dat tentoongesteld kan worden, neem contact op via  het secretariaat van de werkgroep via K.C.Koolhof@home.nl.

Back to top button