fbpx
14.1 C
Delfzijl
woensdag 08 juli 2020
Home Politiek Wethouder Anja Woortman hangt eerste vogelkast in Overschild op

Wethouder Anja Woortman hangt eerste vogelkast in Overschild op

Overschild – In het dorp Overschild moeten bijna alle woningen door aardbevingsschade versterkt en/of gesloopt en opnieuw gebouwd worden. Ondanks deze uitzonderlijke situatie moet iedereen zich ook aan de wet houden. De Wet natuurbescherming schrijft voor dat bij het slopen van woningen maatregelen nodig zijn voor beschermde dieren. In het hele dorp worden op 23 november daarom kleine vleermuiskasten(batboxen), zwaluwnesten en mussenkasten opgehangen in samenwerking met de inwoners van Overschild. Zaterdag aanstaande hangt wethouder Anja Woortman de eerste vogelkast op.

Achtergrond
Door het nemen van maatregelen worden negatieve effecten voor beschermde dieren voorkomen of verminderd. Voor Overschild geldt dat door de sloop van woningen een andere mogelijkheid moest komen voor de verblijf- en broedplaatsen van vleermuizen, zwaluwen en huismussen. Naast het ophangen van de vleermuis- en vogelkasten in het hele dorp, staat sinds dinsdag 30 juli achter de Pompel in Overschild ook een faunatoren. De toren biedt onderdak aan vleermuizen. Maar ook zwaluwen en huismussen kunnen er gebruik van maken.

Natuurvrij maken
Naast het plaatsen van mogelijke verblijf- en broedplaatsen, worden de woningen die gesloopt of grootschalig verbouwd worden in de loop van het proces ook ‘natuurvrij’ gemaakt. ‘Natuurvrij’ wil zeggen dat alle mogelijke verblijf- en broedplaatsen in of aan de woning worden dichtgemaakt. Als de woningen dan gesloopt worden, is zeker dat hierbij geen beschermde dieren gedood worden.

Advertenties