Werkzaamheden voor aanleg COBRA-kabel tussen Eemshaven en Denemarken beginnen op 3 januari

Eemshaven – Op 3 januari wordt wordt er een gestart met de aanleg van de nieuwe COBRAcable tussen de Eemshaven en het Deense Endrup. Gedeputeerde Nienke Homan zal dan samen met burgemeester Marijke van Beek en TenneT-directeur Ben Voorhorst het startsein geven voor het slaan van de eerste heipaal een converterstation in de Eemshaven.

De COBRAcable is een initiatief van netbeheerder TenneT en zijn Deense evenknie Energinet.dk. De kabelverbinding met een capaciteit van circa 700 MW wordt ongeveer 325 kilometer lang en loopt vanaf Eemshaven (Nederland) via het Duitse deel van de Noordzee naar Endrup (Denemarken). Twee converterstations op land, een in Nederland en een in Denemarken, zijn nodig om de kabel aan te sluiten op de bestaande netten.

Met de COBRA kabel wordt er voor beide landen een voordeel gecreëerd. Duurzame energie, geproduceerd door windturbines, wordt vanuit Denemarken getransporteerd naar Nederland. De COBRA kabel zorgt ervoor dat het Nederlandse net wordt voorzien van stroom en andersom. Om de nodige informatie over de kabel uit te kunnen wisselen wordt naast de stroomkabel een datakabel (fiber optic cable) meegelegd. Deze kabel is in eerste instantie bedoeld voor communicatie tussen de twee converterstations in Nederland en Denemarken. Daarnaast zijn er een aantal technische mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het opsporen van locaties bij foutmeldingen en het meten van de temperatuur van de COBRA-kabel. In de toekomst biedt deze glasvezelverbinding ook mogelijkheden voor de aansluiting van windparken op het telecommunicatienetwerk. De overblijvende capaciteit van de kabel zal ter beschikking komen van de markt.

Daarnaast is het mogelijk om, in een later stadium, een windpark aan te sluiten op de kabel. De kabel is hierdoor een belangrijke schakel in het creëren van een internationaal energielandschap, een doel wat de Europese Unie wil nastreven.

De planning is dat de kabel in 2019 gereed moet zijn.

Back to top button