fbpx

Werkgroep overgang Zuiderlopsterweg overhandigt petitie voorbehoud van spoorwegovergang aan wethouder Hans Ronde

Appingedam – De werkgroep overgang Zuiderlopsterweg heeft woensdagmiddag een petitie voor behoud van de spoorwegovergang aan de Zuidlopsterweg aangeboden aan wethouder Hans Ronde van de Gemeente Eemsdelta. De petitie is maar liefst 776 keer getekend door inwoners van Loppersum en omgeving en door diverse belangenorganisaties.

ProRail moet voor 2023 alle onbewaakte spoorwegovergangen beveiligen of sluiten om de veiligheid te waarborgen. De voormalige gemeente Loppersum telt nog drie onbewaakte spoorwegovergangen: de Sjuxumerweg, Zuidlopsterweg en de Gerichtsweg. De overweg aan de Sjuxumerweg wordt beveiligd, maar de andere twee overgangen wil ProRail sluiten.

Initiatiefnemer van de petitie Cock Peterse vindt dat er moet worden gekeken naar andere alternatieven dan het afsluiten van de overweg. “De spoorwegovergang bij de Zuidlopsterweg is een belangrijk punt in wandelroutes en maken deel uit van een historisch pad”, zegt Peterse.

De Zuiderlopsterweg is een favoriete wandelroute van veel mensen uit de omgeving die een ommetje willen maken. De Zuiderlopsterweg staat al op een kaart uit 1750 aangegeven en het pad heeft ruilverkavelingen en moderniseringen doorstaan. Door het afsluiten van de spoorwegovergang zou een stuk cultuurhistorisch erfgoed verdwijnen.

ProRail staat open voor oplossingen en willen hier ook deels aan mee betalen. De overweg beveiligen met slagbomen en bellen kost al snel één tot twee miljoen euro. 50 procent van die kosten draagt ProRail, de andere helft moet worden bijgedragen door de gemeente en provincie.

Vanavond tijdens de raadsvergadering zal Cock Peterse inspreken en aan de raadsleden het cultuurhistorisch belang van het wandelpad aan de Zuiderlopsterweg toelichten.

Back to top button