Werkgroep 4 mei wil monument voor vermoorde Joodse Delfzijlsters in het centrum

Delfzijl – Volgend jaar herdenken we dat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van de Duitse overheerser. Aan een zwarte periode die vijf jaar duurde was een einde gekomen. Op de nog rokende puinhopen werd feest gevierd maar de littekens zouden nooit meer verdwijnen.

In havenstad Delfzijl werden al vroeg in de oorlog de Joden uit hun huizen verdreven. Op 11 maart 1942 vertrok een groot deel (133 mensen) van Delfzijlster Joodse gemeenschap per trein naar Amsterdam vanwaar ze uiteindelijk via kamp Westerbork naar de vernietigingskampen in het oosten getransporteerd zouden worden. Slechts een enkeling overleefde. Een plaquette aan de zijkant van het station herinnert aan die trieste dag. In het gemeentehuis van Delfzijl bevindt zich een monumentje dat bestaat uit een glazenbol  met de trouwringen van het Joodse echtpaar Hoogstra-Campion uit Farmsum. Dit monumentje bevindt zich echter in een niet voor publiek toegankelijke ruimte.

De Werkgroep 4 mei Delfzijl Centrum wil de namen van de omgekomen Joodse medeburgers graag terugbrengen in Delfzijl. Hiervoor moet een nieuw monument komen op het pleintje voor de voormalige synagoge aan de Singel. Een ontwerp is er al.

Het middelpunt wordt gevormd door een manshoge menora, de Joodse zevenarmige kandelaar, de lichtbrenger. Rondom de menora worden keien geschikt die van het strand van Delfzijl komen en bij de huidige dijkwerkzaamheden verplaatst moesten worden. Deze keien hebben sinds mensenheugenis op en bij het strand gelegen. De Joodse Delfzijlster hebben ze gezien, de kinderen er misschien wel op gespeeld. Voor het monument komt een laag muurtje met daarin een stalen plaat. Hierin komen alle namen van de slachtoffers. Niet op een rijtje maar gegroepeerd naar gezin.

De kosten van het monument worden geraamd op 20.000 euro. De werkgroep wil dit bedrag bijeen krijgen door een beroep te doen op fondsen en sponsoren.

Verder kan iedereen die dat wil bijdragen. Onder de slogan ‘Draag jij ook je steentje bij’ vraagt de werkgroep een bijdrage van de burgers. Vanaf 2,50 euro kan iedereen zijn steentje  bijdragen. Via flyers en posters wordt vanaf deze week aandacht gevraagd voor de actie. De Werkgroep 4 mei werkt samen de Stichting Beth Ha-Knesset die zich inzet om de herinnering aan de Delfzijlster Joodse slachtoffers van de Holocaust levend te houden.

Wilt u ook één of meer kiezelsteentjes kopen?
Maak dan € 2,50 per steentje over op bankrekeningnummer: NL78 ABNA 0475 4009 09
t.n.v. Stichting Beth Ha-Knesseth Delfzijl o.v.v. Joods monument

Back to top button