Wereldprimeur in de Eemshaven; Lagerwey zet zelf klimmende kraan in bij bouw windturbine

Eemshaven – Windturbine fabrikant Lagerwey is momenteel in de Eemshaven begonnen met de bouw van de tweede L136 windturbine. Hierbij wordt voor het eerst in de wereld een zelf klimmende kraan gebruikt. Na uitgebreid testen wordt de kraan nu ingezet voor de bouw van de tweede hoogste windturbine op land in Nederland.

De zogeheten Climbing Crane bouwt de mast van de windmolen op en gebruikt deze vervolgens om omhoog te klimmen. Zo bouwt en klimt de kraan zelfstandig omhoog. Daarmee het probleem oplossend van groot transport en lange opbouwtijden van de gigantische hijskranen die nodig zijn om de alsmaar hoger wordende windturbines te bouwen. De inzet van de Climbing Crane vergemakkelijkt ook de installatie van hoge windturbines op zee omdat grote installatieschepen niet meer nodig zijn.

Kostenreductie
De bouw van de eerste L136 turbine in de Eemshaven, heeft 4,5 miljoen euro gekost. De tweede windturbine die nu met de zelf klimmende kraan wordt gebouwd, is naar verwachting enkele tonnen goedkoper.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”1334″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]


Back to top button