Welke soorten kerstverlichting zijn er?

Nederland – Kerstmis is dé tijd van het jaar om uit te pakken met lichtjes en decoratie. Zowel binnen- als buitenshuis mag je volledig los gaan. Wil jij zeker weten dat jouw woning in Appingedam opvalt? Lees dan meer over de verschillende soorten kerstverlichting en ontdek welke lichtjes het beste bij jou passen.

IJspegelverlichting

IJspegelverlichting dankt haar naam aan het feit dat de lichtjes op ijspegels lijken. Naast dat dit er bijzonder uitziet, sluit het perfect aan bij een winters thema. Zo bestaat het lichtsnoer uit verticale snoeren met daaraan lichtjes. De verticale snoeren hebben verschillende lengtes waardoor je een speels effect creëert. IJspegelverlichting kun je koppelen en is hierdoor zeer geschikt voor grote projecten. Verlicht bijvoorbeeld je volledige gevel of hang het lichtsnoer onder de dakgoot. Een andere optie is om met de verlichting een boog te maken. Op deze manier creëer je een warm en gezellig welkom bij je voordeur.

Cluster verlichting

Cluster verlichting is een verzamelnaam voor een lichtsnoer met heel veel kleine lampjes. Cluster verlichting zien we veel terug in kerstbomen, maar kan in principe ook gebruikt worden om je huis mee te versieren. Houd er wel rekening mee dat dit type kerstverlichting vrij duur is in de aanschaf en aanzienlijk meer energie zal verbruiken dan bijvoorbeeld ijspegelverlichting. Qua cluster verlichting wordt er een onderscheid gemaakt tussen de gewone variant, treecluster en microcluster. De gewone variant heeft 160 lampjes per meter snoer. Er ontstaat hierdoor een echte zee van lichtjes. De treecluster bevat 70 lampjes per meter, de microcluster 50 lampjes per meter.

Guirlandes

Guirlandes zijn decoratieve slingers met (neppe) dennennaalden en lichtjes. Deze combinatie zorgt voor extra veel sfeer in en rondom jouw huis. Zo kun je met de guirlandes erg leuk een trap of balustrade versieren. Daarnaast zijn de guirlandes perfect om langs het raam, de vensterbank of rond de open haard (kijk wel uit voor brandgevaar!) op te hangen. Ook als je geen kerstboom in huis haalt, creëer je met deze kerstverlichting een echt kerstgevoel. Guirlandes zijn een echte eyecatcher dankzij hun groene kleur en geschikt voor binnen- en buitenshuis.

Kerst lichtbollen

Dat niet alle kerstverlichting uit een snoer met lichtjes hoeft te bestaan bewijzen deze kerst lichtbollen. Hang de lichtbollen op in de tuin als je ook buitenshuis een romantische sfeer wilt creëren. Wij kunnen ons geen betere plek voorstellen om een heerlijk glas gluhwijn te drinken met je familie, vrienden of partner! Zo zijn de lichtbollen ideaal om in een boom te hangen, maar kun je ze natuurlijk ook onder de veranda of een ander afdakje kwijt. Steek je de vuurkorf alvast aan?

Kerstkransen

Kerstkransen zijn een echte klassieker als we het hebben over kerstversiering. Maak jouw kerstkrans nog feestelijker door voor een kerstkrans met lichtjes te kiezen. Je hangt de kerstkrans aan de voordeur als je je gasten hartelijk welkom wilt heten. Eventueel kun je de kerstkrans ook voor het raam of binnenshuis ophangen. De mogelijkheden zijn eindeloos en allemaal even gezellig en sfeervol.

Kerstmotieven en figuren

Van verlichte kerstmotieven en figuren worden met name de kinderen erg blij. Van een verlichte kerstman tot een rendier, sneeuwvlok of kerstboom: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Maak van je tuin bijvoorbeeld een echt winterwonderland met meerdere verlichte kerstmotieven en figuren. Een lichtsnoer maakt het geheel compleet. Wij weten zeker dat iedereen uit Appingedam het over jouw verlichte tuin zal hebben! Uiteraard zijn de motieven en figuren ook erg leuk om op het balkon of het dak te zetten.

Tips als je kerstverlichting gaat uitzoeken

Heb je een keuze gemaakt tussen de verschillende soorten kerstverlichting? Gebruik dan de volgende tips als je kerstverlichting wilt gaan kopen.

Let op de kleur van de lampjes

Je hebt niet alleen de keuze tussen verschillende soorten kerstverlichting, maar ook tussen verschillende kleuren. Classic warm is een vrij traditionele, gele kleur die goed past in de kerstboom. Warm of helder witte lampjes komen goed tot hun recht als je de verlichting buiten ophangt. Gekleurde lichtjes zijn zowel voor binnen- als buitenshuis zeer geschikt.

Kies voor LED-kerstlampjes

Naast dat je zo duurzaam mogelijk bezig wilt zijn, wil je in januari natuurlijk niet schrikken van je energierekening. Zeker niet nu de energieprijzen torenhoog zijn. Kies daarom altijd voor LED-lampjes. Deze zijn een stuk zuiniger in gebruik en beter voor het milieu. Je kunt je verlichting hierdoor met een gerust hart laten branden op een koude winteravond.

Check of de lampjes geschikt zijn voor buiten

Wil je de kerstverlichting buiten ophangen? Wees je er dan van bewust dat niet alle lampjes geschikt zijn om buiten te gebruiken. Lees daarom altijd goed de verpakking en de handleiding voordat je de lampjes aansluit. Naast dat de lampjes kapot kunnen gaan als je ze verkeerd gebruikt, kun je kortsluiting veroorzaken.

Zorg voor een verlengsnoer en startkabel

Om kerstverlichting aan te sluiten heb je een startkabel nodig. Daarnaast is een verlengsnoer erg praktisch als je de lichtjes buiten ophangt of niet afhankelijk wilt zijn van een stopcontact. Koop deze artikelen direct als je een lichtsnoer bestelt. Zo weet je zeker dat je de kerstverlichting meteen kunt ophangen.

Bewaar de kerstverlichting zorgvuldig

Kerstverlichting gaat jaren mee als je er voorzichtig mee bent. Het is daarom erg belangrijk om het lichtsnoer zorgvuldig te bewaren. Doe dit bijvoorbeeld op een haspel. Zo weet je zeker dat het snoer niet door elkaar gaat én dat je lampjes heel blijven. Bewaar de haspel vervolgens op een veilige plek. Wedden dat je hier volgend jaar profijt van hebt?

Bestel op tijd

Rond de feestdagen hebben de pakketbezorgers het erg druk en kan het wat langer duren voordat je je pakket in Appingedam ontvangt. Bestel daarom op tijd. Het is slimmer om je bestelling ruim van te voren te plaatsen en het lichtsnoer nog even te bewaren dan om last minute te gaan shoppen. Uiteraard is het wel belangrijk om het lichtsnoer direct te checken zodra je hem ontvangt. Zo weet je zeker dat alle lichtjes het doen op het moment supreme!

Back to top button