fbpx
5.8 C
Delfzijl
vrijdag 6 december 2019
Home Agenda tips Weemlezing; ‘Paddenstoelen; levende stillevens’

Weemlezing; ‘Paddenstoelen; levende stillevens’

Westeremden – De eerstvolgende weemlezing  in Museum Helmantel is dit jaar op 14 september. Gert Schuurman van de Stichting Natuur- en Milieuplatform Ermelo vertelt over de fraaie en vaak wonderlijke verschijning van schimmels. De werktitel van de lezing is: ‘Paddenstoelen, levende stillevens’. Het meest opvallend van een schimmel zijn vaak de voortplantingslichamen, de paddenstoelen. Hoe paddenstoelen zich ontwikkelen uit sporen, hoe sporen weer gevormd worden door de voortplantingslichamen is een boeiende ontdekkingstocht. De schimmel zelf zit vaak in de grond, het hout of in een ander (dood)organisme.

De paddenstoel is het voorplantingsdeel van de schimmel. Schimmels roepen bij de meeste mensen wat afweer op, maar vooral in de herfst trekken velen erop uit om van de schimmels te genieten. Vooral vroeger werden paddenstoelen als vreemde organismen gezien. Ze zijn er ineens, hebben vaak felle kleuren en zo werden paddenstoelen een bron van fantasie. Paddenstoelnamen  als Heksenboter, Satansboleet, Heksenboleet zijn ingeburgerd. Een heksenkring, ook zo’n woord. Het duivelsei van de Grote stinkzwam, Duivelsbroodrussula wijzen naar een zwarte schimmige wereld, maar daar tegenover staan weer namen voor paddenstoelen die liefelijk zijn, zoals Elfenbankje, Elfenwasplaat, Eekhoorntjesbrood. Kabouters die op paddenstoelen (rood met witte stippen) heen en weer zitten te wippen.

Schimmels kunnen schadelijk zijn, maar doorgaans  hebben vele schimmels een nuttige functie. De symbiose tussen een schimmel en een boom, mycorrhiza is daar zo’n voorbeeld van. Als natuurgids krijg je bij elke excursie wel de vraag of de paddenstoel eetbaar is of hoe giftig hij is. In Nederland zijn er ongeveer 3500 soorten bekend (veel meer dan planten). Een lastig probleem bij paddenstoelen is dat ze ook veranderen. Jong kunnen ze er totaal anders eruit zien dan op wat latere leeftijd. Een goede mycoloog kan in het veld ongeveer 20% op soortnaam of op de familienaam brengen. Voor zekerheid komt de microscoop er aan te pas of moet men chemische determinatie-experimenten gaan doen. In de Weemlezing zal ook veel aandacht zijn voor de mooie verschijningsvormen. Prachtige afbeeldingen van diverse paddestoelen.

Gert Schuurman is natuurgids in de gemeente Ermelo. Hij verzorgt presentaties over en excursies in de natuur, maar er is ook aandacht voor cultuurhistorische onderwerpen. Gert is voorzitter van de Stichting Natuur- en Milieuplatform Ermelo. Een vrijwilligersorganisatie die streeft naar een goede, duurzame leefomgeving. Zie www.nmpermelo.nl

Datum: 14 september 2018 Tijd: 20.00 uur (vanaf 19.30 uur koffie/thee) Plaats: De Weem, Abt Emopad 2, Westeremden Kosten: €12,50 (inclusief koffie, thee, drankjes en hapjes)

Advertenties

Advertenties