Weekendweer: wisselvallig weekend met regen en wind maar ook geregeld zon

Nederland – Het weekend verloopt vrij wisselvallig. Deze vrijdag is het nog aangenaam met veel zon. Vanavond en vannacht is het nat en onstuimig en morgen komt het tot buien. Ook zondag komt het tot buien en wellicht verloopt de zondag in het zuiden nat. De temperatuur komt uit rond 17 graden.

Vandaag beginnen we de dag regionaal met nevel en mist. Gedurende de ochtend zal op de meeste plaatsen de mist verdwijnen en krijgt de zon de overhand. De middagtemperatuur stijgt naar 16 of 17 graden. Met een zonnetje erbij is het heerlijk weer om een wandeling te maken in de natuur. In de loop van de middag neemt de hoge bewolking vanuit het westen toe en dit is een voorbode voor een weersverandering die op komst is.

Veel regen en wind
Vanavond is het overal bewolkt en vanuit het westen volgt een storing die later vanavond en zeker komende nacht over het land trekt. Op uitgebreide schaal gaat het regenen en flink waaien. Landinwaarts is sprake van een (vrij) krachtige zuidenwind. Aan de kust kan zelfs even sprake zijn van een harde tot wellicht stormachtige wind (7-8 Bft) en komen zware windstoten voor van 75 tot 85 km/uur. Op de Waddeneilanden moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 90 km/uur.

Morgenochtend trekt het regengebied vrij snel via het oosten weg. Hierna volgen vrij snel buien en bij buien kan het ook onweren. In de middag komen vooral landinwaarts buien voor, maar vanuit het westen neemt de buiigheid geleidelijk af. De zon breekt wat vaker en langer door en het wordt 16 graden in het noorden en 17, lokaal 18 graden elders.

Zondag: buien, zuiden wellicht enige tijd regen
Zondag trekken nog steeds buien over het land, maar dit zijn er duidelijk minder dan zaterdag. De zon schijnt geregeld en er staat een meest matige zuidenwind.

Boven België ligt een groot regengebied en dit gebied met nattigheid reikt tot over het zuiden van het land. Het is nog onzeker waar de neerslaggrens precies komt de liggen, maar vooral de zuidelijke provincies moeten rekening houden met wat regen. Er waait een meest matige westenwind en het wordt ongeveer 17 graden.

Na het weekend: meer ruimte voor de zon
Vanaf maandag is het weerbeeld een stuk rustiger. Een enkele bui blijft nog wel mogelijk maar het wordt een stuk droger dan afgelopen tijd. Dagelijks is de zon te zien en de temperatuur laat een stijgende lijn zien. Mogelijk wordt het woensdag lokaal 20 graden. Dat is hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin oktober liggen rond 16 graden. 

Bron
Weeronline
Back to top button